Malaysia

Exotic birds that live in Malaysia in the wild. 14 species

Red avadavatLeast concern

Red avadavat

Amandava amandava

The red avadavat, red munia or strawberry finch, is a sparrow-sized bird of the family Estrildidae. It is found in the open fields and grasslands of tropical Asia and is popular as a cage bird due to the colourful plumage of the males in their breeding season. It breeds in the Indian subcontinent in the monsoon season.

from $1.99

Plain SunbirdLeast concern

Plain Sunbird

Anthreptes simplex

The plain sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Brunei, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Singapore, and Thailand. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical mangrove forests.

from $1.99

Yellow-eared SpiderhunterLeast concern

Yellow-eared Spiderhunter

Arachnothera chrysogenys

The yellow-eared spiderhunter is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Brunei, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand, and Vietnam. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests, subtropical or tropical mangrove forests, and subtropical or tropical moist montane forests.

from $1.99

Spectacled SpiderhunterLeast concern

Spectacled Spiderhunter

Arachnothera flavigaster

The spectacled spiderhunter is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand, and Vietnam. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forest and subtropical or tropical moist montane forest. This is both the largest spiderhunter and the largest representative of the entire sunbird family.

from $1.99

Whitehead's SpiderhunterLeast concern

Whitehead's Spiderhunter

Arachnothera juliae

Whitehead's spiderhunter is a species of spiderhunter in the sunbird and spiderhunter family Nectariniidae. It is endemic to Borneo, where it is found in the mountain ranges in the north-central part of the island. It inhabits hill dipterocarp forest, primary and secondary montane forest, and forest edge at elevations of 930–3,000 m (3,050–9,840 ft).

from $1.99

Grey-breasted spiderhunterLeast concern

Grey-breasted spiderhunter

Arachnothera modesta

The grey-breasted spiderhunter is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Brunei, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand, and Vietnam. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forest and subtropical or tropical moist montane forest. It is sometimes considered conspecific with the streaky-breasted spiderhunter.

from $1.99

Long-billed SpiderhunterLeast concern

Long-billed Spiderhunter

Arachnothera robusta

The long-billed spiderhunter is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Brunei, Indonesia, Malaysia, and Thailand. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical moist montane forests.

from $1.99

Purple-naped spiderhunterLeast concern

Purple-naped spiderhunter

Kurochkinegramma hypogrammicum

The purple-naped spiderhunter or purple-naped sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is the only species in the genus Kurochkinegramma. It is found in Southeast Asia from Myanmar to Sumatra and Borneo. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forests.

from $1.99

Chestnut muniaLeast concern

Chestnut munia

Lonchura atricapilla

The chestnut munia or black-headed munia is a small passerine. It was formerly considered conspecific with the closely related tricoloured munia, but is now widely accepted as a separate species. This estrildid finch is a resident breeding bird in Bangladesh, Brunei, Cambodia, China, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Burma, Nepal, the Philippines, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam and Hawaii.

from $1.99

Dusky muniaLeast concern

Dusky munia

Lonchura fuscans

The dusky munia is a species in the estrildid finch Family and is endemic to Borneo. It is also commonly referred to as the Dusky mannikin and the Bornean munia. It is in the genus Lonchura and is a monotypic species, so there are no subspecies.

from $1.99

White-bellied muniaLeast concern

White-bellied munia

Lonchura leucogastra

The white-bellied munia is a species of estrildid finch. It is found in Malesia. Its natural habitat is subtropical/ tropical lowland moist forest habitat, and it is also found in grasslands and residential areas. The status of the species is evaluated as Least Concern. It is an invasive species.

from $1.99

White-headed muniaLeast concern

White-headed munia

Lonchura maja

The white-headed munia (Lonchura maja) is a small passerine bird belonging to the estrildid finch family. This species is often confused with, and referred to as, the Pale-headed munia which can be differentiated by tan coloured flanks which are lighter than the brown wings and also by the absence of the black belly.

from $1.99

Scaly-breasted muniaLeast concern

Scaly-breasted munia

Lonchura punctulata

The scaly-breasted munia or spotted munia, known in the pet trade as nutmeg mannikin or spice finch, is a sparrow-sized estrildid finch native to tropical Asia. A species of the genus Lonchura, it was formally described and named by Carl Linnaeus in 1758. Its name is based on the distinct scale-like feather markings on the breast and belly. The adult is brown above and has a dark conical bill.

from $1.99

White-rumped MuniaLeast concern

White-rumped Munia

Lonchura striata

The white-rumped munia or white-rumped mannikin, sometimes called striated finch in aviculture, is a small passerine bird from the family of waxbill "finches" (Estrildidae). These are not close relatives of the true finches (Fringillidae) or true sparrows (Passeridae).

from $1.99

Distribution per Wikidata. Not an exhaustive range map.