New Zealand

Exotic birds that live in New Zealand in the wild. 10 species

Yellow-crowned ParakeetNear threatened

Yellow-crowned Parakeet

Cyanoramphus auriceps

The yellow-crowned parakeet also known as the yellow-fronted parakeet is a species of parakeet endemic to the islands of New Zealand. The species is found across the main three islands of New Zealand, North Island, South Island and Stewart Island/Rakiura, as well as on the subantarctic Auckland Islands.

from $1.99

Chatham ParakeetVulnerable

Chatham Parakeet

Cyanoramphus forbesi

The Chatham Islands parakeet, also known as Forbes' parakeet, is a rare parakeet endemic to the Chatham Islands group, New Zealand. This parakeet is one of New Zealand's rarest birds and is classified as Vulnerable on the IUCN Red List, as a result of a range of threats to the species survival, including habitat loss, predation, and hybridization.

from $1.99

Reischek's parakeetNot evaluated

Reischek's parakeet

Cyanoramphus hochstetteri

Reischek's parakeet is a small green parrot confined to 21 km2 (8.1 mi2) Antipodes Island, one of New Zealand’s subantarctic islands, which it shares with a congener, the larger Antipodes parakeet.

from $1.99

Orange-fronted parakeetCritically endangered

Orange-fronted parakeet

Cyanoramphus malherbi

Orange-fronted parakeet or Malherbe's parakeet is a small parrot endemic to New Zealand. It is known in te reo māori as kākāriki karaka or orange-fronted kākāriki, with kākāriki translating to 'small parrot' and the colour green. The species shares the name "orange-fronted parakeet" with Eupsittula canicularis, a Central American species.

from $1.99

Red-crowned ParakeetLeast concern

Red-crowned Parakeet

Cyanoramphus novaezelandiae

The red-crowned parakeet, also known as red-fronted parakeet and by its Māori name of kākāriki, is a small parrot from New Zealand. It is characterised by its bright green plumage and the red pattern on its head. This versatile bird can feed on a variety food items and can be found in many habitat types.

from $1.99

Heracles inexpectatusExtinct

Heracles inexpectatus

Heracles inexpectatus

Heracles inexpectatus is a giant fossil parrot species from New Zealand, assigned to a monotypic genus Heracles, that lived during the early Miocene approximately 16 to 19 million years ago. The species was described from two tibiotarsus fossils discovered in 2008 at Saint Bathans, Otago, New Zealand. It is believed that the species stood up to 90 cm tall and weighed approximately 7 kg (15 lb).

from $1.99

Chatham kākāExtinct

Chatham kākā

Nestor chathamensis

The Chatham kākā or Chatham Island kākā is an extinct parrot species previously found on the Chatham Islands, New Zealand. The first individuals were thought to belong to the New Zealand kākā, but detailed examination of the subfossil bones showed that they actually belong to a separate endemic species.

from $1.99

KākāVulnerable

Kākā

Nestor meridionalis

The New Zealand kākā is a large species of parrot of the family Strigopidae found in native forests of New Zealand. The species is often known by the abbreviated name kākā, although it shares this name with the Norfolk kākā and Chatham kākā, both recently extinct. Two subspecies of New Zealand kākā are recognised.

from $1.99

KeaEndangered

Kea

Nestor notabilis

The kea is a species of large parrot in the family Strigopidae that is endemic to the forested and alpine regions of the South Island of New Zealand. About 48 cm (19 in) long, it is mostly olive-green, with brilliant orange under its wings, and has a large, narrow, curved, grey-brown upper beak. Its omnivorous diet consists mainly of roots, leaves, berries, nectar, and insects, but also includes carrion.

from $1.99

KakapoCritically endangered

Kakapo

Strigops habroptila

The kākāpō, sometimes known as the owl-parrot, is a species of large, nocturnal, ground-dwelling parrot of the superfamily Strigopoidea. It is endemic to New Zealand.

from $1.99

Distribution per Wikidata. Not an exhaustive range map.