Orange

Birds whose plumage is predominantly orange. 54 species

Orange-breasted waxbillLeast concern

Orange-breasted waxbill

Amandava subflava

The orange-breasted waxbill, also known as the zebra waxbill, is a small sparrow-like bird with a reddish iris, orange breast, red bill and dark olive-green plumage. The male has a red rump, dark bars on the whitish flank and a scarlet eyebrow stripe. The female is duller and smaller than male; it also lacks the male's red eyebrow.

from $1.99

Orange-cheeked parrotLeast concern

Orange-cheeked parrot

Pyrilia barrabandi

The orange-cheeked parrot, also known as Barraband's parrot, is a species of parrot in the family Psittacidae. It was formerly placed in the genus Pionopsitta, which is now monotypic.

from $1.99

Orange-breasted SunbirdLeast concern

Orange-breasted Sunbird

Anthobaphes violacea

The orange-breasted sunbird is a species of small, predominantly nectar-feeding bird that is endemic to the fynbos shrubland biome of southwestern South Africa. It is the only member of the genus Anthobaphes, in the family Nectariniidae, though it is sometimes placed in the genus Nectarinia.

from $1.99

Eurasian HoopoeLeast concern

Eurasian Hoopoe

Upupa epops

The Eurasian hoopoe or common hoopoe is the most widespread species of hoopoe. It is a distinctive cinnamon coloured bird with black and white wings, a tall erectile crest, a broad white band across a black tail, and a long narrow downcurved bill. Its call is a soft "oop-oop-oop".

from $1.99

Rufous hummingbirdNear threatened

Rufous hummingbird

Selasphorus rufus

The rufous hummingbird is a small hummingbird, about 8 cm (3 in) long with a long, straight and slender bill. These birds are known for their extraordinary flight skills, flying 3,200 kilometres during their migratory transits. It is one of nine species in the genus Selasphorus.

from $1.99

Orange-breasted TrogonLeast concern

Orange-breasted Trogon

Harpactes oreskios

The orange-breasted trogon is a species of bird in the family Trogonidae. It is a colorful, sedentary species that inhabits the lower canopy of the lowlands and forest of southern China, southeast Asia, Borneo, Sumatra and Java.

from $1.99

Guianan Cock-of-the-rockLeast concern

Guianan Cock-of-the-rock

Rupicola rupicola

The Guianan cock-of-the-rock is a species of cotinga, a passerine bird from South America. It is about 30 cm (12 in) in length and weighs about 200 to 220 g. It is found in tropical rainforests, near its preferred habitat of rocky outcrops. The female's plumage is brownish/dark smokey grey in colour, and generally less noticeable than the males because of their nesting work in rocky areas.

from $1.99

Andean Cock-of-the-rockLeast concern

Andean Cock-of-the-rock

Rupicola peruvianus

The Andean cock-of-the-rock, also known as tunki (Quechua), is a large passerine bird of the cotinga family native to Andean cloud forests in South America. It is the national bird of Peru. It has four subspecies and its closest relative is the Guianan cock-of-the-rock.

from $1.99

Black-backed dwarf kingfisherNear threatened

Black-backed dwarf kingfisher

Ceyx erithaca

The black-backed dwarf kingfisher, also known as the three-toed kingfisher, is a pocket-sized bird in the family Alcedinidae. It was formerly considered as conspecific with the rufous-backed dwarf kingfisher and together the species complex was known by the English name "oriental dwarf kingfisher".

from $1.99

Bald ParrotNear threatened

Bald Parrot

Pyrilia aurantiocephala

The bald parrot or orange-headed parrot is a species of parrot in the family Psittacidae. It is endemic to the east-central Amazon of Brazil. Its natural habitat is tropical moist lowland forests. It is considered near threatened by BirdLife International due to the widespread deforestation of the Amazon.

from $1.99

Orange-billed LorikeetLeast concern

Orange-billed Lorikeet

Neopsittacus pullicauda

The orange-billed lorikeet is a species in the Old World parrot family Psittaculidae. First described by the German ornithologist Ernst Hartert in 1896, it is endemic to New Guinea, where it mainly inhabits cloud forest, forest edges, and cleared areas bordering forests at elevations of 2,100–3,800 m (6,900–12,500 ft).

from $1.99

Rufous-backed kingfisherLeast concern

Rufous-backed kingfisher

Ceyx rufidorsa

The rufous-backed dwarf kingfisher is a small bird in the kingfisher family Alcedinidae that is found in parts of Maritime Southeast Asia. It was formerly considered to be conspecific with the black-backed dwarf kingfisher and together the two taxa were known by the English name "oriental dwarf kingfisher".

from $1.99

Orange-breasted FruiteaterLeast concern

Orange-breasted Fruiteater

Pipreola jucunda

The orange-breasted fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae native to Colombia and Ecuador. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forests. It is a plump green bird about 18 centimetres (7 in) long. Males have a glossy black head and bib, an orange throat and yellow belly. Females lack the dark head and have green upper parts and green and yellow streaked underparts.

from $1.99

Red-necked AracariEndangered

Red-necked Aracari

Pteroglossus bitorquatus

The red-necked aracari or red-necked araçari is a bird in the toucan family Ramphastidae. It is found in Bolivia and Brazil.

from $1.99

Dusky LoryLeast concern

Dusky Lory

Pseudeos fuscata

The dusky lory is a species of parrot in the subfamily Loriinae of the family Psittaculidae. Alternative common names are the white-rumped lory or the dusky-orange lory. They are also known as "banded lories" or "duskies". It is also sometimes placed in the Chalcopsitta genus, but mitochondrial analyses prove that it truly belongs to the Pseudeos genus.

from $1.99

Orange-tufted SunbirdLeast concern

Orange-tufted Sunbird

Cinnyris bouvieri

The orange-tufted sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in moist savanna, the grassy edges of gallery forest and of isolated tropical forests in Africa. It is absent from forests in the central Congo Basin.

from $1.99

Orange-fronted parakeetCritically endangered

Orange-fronted parakeet

Cyanoramphus malherbi

Orange-fronted parakeet or Malherbe's parakeet is a small parrot endemic to New Zealand. It is known in te reo māori as kākāriki karaka or orange-fronted kākāriki, with kākāriki translating to 'small parrot' and the colour green. The species shares the name "orange-fronted parakeet" with Eupsittula canicularis, a Central American species.

from $1.99

Tawny-breasted parrotfinchLeast concern

Tawny-breasted parrotfinch

Erythrura hyperythra

The tawny-breasted parrotfinch is a species of estrildid finch found in Indonesia, Malaysia and the Philippines. It is found in tropical montane moist forests, grassy clearings and forest edges. The IUCN has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Peach-fronted ParakeetLeast concern

Peach-fronted Parakeet

Eupsittula aurea

The peach-fronted parakeet, known as the peach-fronted conure in aviculture, is a species of bird in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. It is found in Argentina, Bolivia, Brazil, Paraguay, Peru, and Suriname.

from $1.99

Orange-fronted ParakeetVulnerable

Orange-fronted Parakeet

Eupsittula canicularis

Eupsittula canicularis, also known as the orange-fronted parakeet, orange-fronted conure, half-moon conure or Petz's conure is a vulnerable species of birds in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. It is found from western Mexico to Costa Rica.

from $1.99

Orange-throated sunangelLeast concern

Orange-throated sunangel

Heliangelus mavors

The orange-throated sunangel is a species of hummingbird in the "coquettes", tribe Lesbiini of subfamily Lesbiinae. It is found in Colombia and Venezuela.

from $1.99

Flame-throated sunangelLeast concern

Flame-throated sunangel

Heliangelus micraster

The flame-throated sunangel or little sunangel is a species of hummingbird in the "coquettes", tribe Lesbiini of subfamily Lesbiinae. It is found in Ecuador and Peru.

from $1.99

Orange-fronted Hanging ParrotLeast concern

Orange-fronted Hanging Parrot

Loriculus aurantiifrons

The orange-fronted hanging parrot or Papuan hanging parrot is a small species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to forest in New Guinea and adjacent smaller islands. It sometimes includes the Bismarck hanging parrot as a subspecies.

from $1.99

Norfolk KakaExtinct

Norfolk Kaka

Nestor productus

The Norfolk kākā is an extinct species of large parrot, belonging to the parrot family Nestoridae. The birds were about 38 cm long, with mostly olive-brown upperparts, reddish-orange cheeks and throat, straw-coloured breast, thighs, rump and lower abdomen dark orange and a prominent beak. It inhabited the rocks and treetops of Norfolk Island and adjacent Phillip Island. It was a relative of the New Zealand kākā.

from $1.99

Black-necked AracariLeast concern

Black-necked Aracari

Pteroglossus aracari

The black-necked aracari or black-necked araçari is a near-passerine bird in the toucan family Ramphastidae. It is found in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, and Venezuela.

from $1.99

Scintillant hummingbirdLeast concern

Scintillant hummingbird

Selasphorus scintilla

The scintillant hummingbird is a hummingbird endemic to Costa Rica and Panama. This species is replaced at higher elevations by its relative, the volcano hummingbird, S. flammula.

from $1.99

Lilian's LovebirdNear threatened

Lilian's Lovebird

Agapornis lilianae

Lilian's lovebird, also known as the Nyasa lovebird, is a small African parrot species of the lovebird genus. It is mainly green and has orange on its upper chest and head. It is 13 cm (5 inches) long and is the smallest parrot on mainland Africa. In captivity, it is uncommon and difficult to breed.

from $1.99

Common KingfisherLeast concern

Common Kingfisher

Alcedo atthis

The common kingfisher, also known as the Eurasian kingfisher and river kingfisher, is a small kingfisher with seven subspecies recognized within its wide distribution across Eurasia and North Africa. It is resident in much of its range, but migrates from areas where rivers freeze in winter.

from $1.99

Orange-winged amazonLeast concern

Orange-winged amazon

Amazona amazonica

The orange-winged amazon, also known as orange-winged parrot and loro guaro, is a large amazon parrot. It is a resident breeding bird in tropical South America, from Colombia, Trinidad and Tobago south to Peru, Bolivia and central Brazil. Its habitat is forest and semi-open country. Although common, it is persecuted as an agricultural pest and by capture for the pet trade. It is also hunted as a food source.

from $1.99

Sun ConureEndangered

Sun Conure

Aratinga solstitialis

The sun conure, also known as the sun parakeet, is a medium-sized, vibrantly colored parrot native to northeastern South America. The adult male and female are similar in appearance, with black beaks, predominantly golden-yellow plumage, orange-flushed underparts and face, and green and blue-tipped wings and tails. Sun conures are very social birds, typically living in flocks.

from $1.99

Ruby-topaz HummingbirdLeast concern

Ruby-topaz Hummingbird

Chrysolampis mosquitus

The ruby-topaz hummingbird, commonly referred to simply as the ruby topaz, is a species of hummingbird in the subfamily Polytminae, the mangoes. It is found in Aruba, Bolivia, Bonaire, Brazil, Colombia, Curaçao, French Guiana, Guyana, Panama, Suriname, Trinidad and Tobago, and Venezuela.

from $1.99

Superb StarlingLeast concern

Superb Starling

Lamprotornis superbus

The superb starling is a member of the starling family of birds. It was formerly known as Spreo superbus. They are long-lived birds that can live over 15 years in captivity.

from $1.99

KeaEndangered

Kea

Nestor notabilis

The kea is a species of large parrot in the family Strigopidae that is endemic to the forested and alpine regions of the South Island of New Zealand. About 48 cm (19 in) long, it is mostly olive-green, with brilliant orange under its wings, and has a large, narrow, curved, grey-brown upper beak. Its omnivorous diet consists mainly of roots, leaves, berries, nectar, and insects, but also includes carrion.

from $1.99

Moustached KingfisherLeast concern

Moustached Kingfisher

Actenoides bougainvillei

The moustached kingfisher, also called Bougainville moustached kingfisher, is a species of bird in the family Alcedinidae. It is endemic to Bougainville Island in Papua New Guinea. An estimated 1,300–7,000 mature individuals are left.

from $1.99

Lina's SunbirdNear threatened

Lina's Sunbird

Aethopyga linaraborae

Lina's sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae It is endemic to mountains in the island of Mindanao in the Philippines. It is one of the most striking sunbirds in the country with the male having an iridescent blue color and an orange spot on its yellow breast. It is named after Dioscoro S. Rabor's wife, Lina who would assist Dioscoro on expeditions.

from $1.99

Malachite kingfisherNot evaluated

Malachite kingfisher

Alcedo cristata

The malachite kingfisher is a river kingfisher which is widely distributed in Africa south of the Sahara. It is largely resident except for seasonal climate-related movements.

from $1.99

Jonquil ParrotNear threatened

Jonquil Parrot

Aprosmictus jonquillaceus

The Jonquil parrot (Aprosmictus jonquillaceus) is a species of bird in the Psittaculidae family with two subspecies, Aprosmictus jonquillaceus jonquillaceus and Aprosmictus jonquillaceus wetterensis. It is a large, long-tailed green parrot with an orange bill and a wing patch which red in males and yellow in females. It is visible when a bird is perched and in flight.

from $1.99

Jandaya ParakeetLeast concern

Jandaya Parakeet

Aratinga jandaya

The jandaya parakeet, or jenday conure, is a small Neotropical parrot with green wings and tail, reddish-orange body, yellow head and neck, orange cheeks, and black bill, native to wooded habitats in northeastern Brazil. It is a member of the Aratinga solstitialis complex of parakeets very closely related to, and possibly subspecies of the sun conure.

from $1.99

Rufous-fronted ParakeetVulnerable

Rufous-fronted Parakeet

Bolborhynchus ferrugineifrons

The rufous-fronted parakeet is a species of parrot in the family Psittacidae. Endemic to Colombia, its natural habitats are high-altitude shrubland, high-altitude grassland and arable land. It is threatened by habitat destruction and is classified as "vulnerable" by the International Union for Conservation of Nature.

from $1.99

Buru dwarf kingfisherNear threatened

Buru dwarf kingfisher

Ceyx cajeli

The Buru dwarf kingfisher, is a species of bird in the family Alcedinidae that is endemic to Buru Island in Indonesia. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forests.

from $1.99

Apricot-breasted SunbirdLeast concern

Apricot-breasted Sunbird

Cinnyris buettikoferi

The apricot-breasted sunbird is a species of bird belonging to the family Nectariniidae. It is endemic to the island of Sumba in Indonesia, where its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical moist montane forests. Although it is quite common, very little is known about its biology, with virtually nothing known about its breeding or diet.

from $1.99

Writhed hornbillNear threatened

Writhed hornbill

Rhabdotorrhinus leucocephalus

The writhed hornbill, also known as the Mindanao wrinkled hornbill, is a species of hornbill in the family Bucerotidae. It is endemic to primarily lowland forests on the Philippine islands of Mindanao, Dinagat and Camiguin Sur. It formerly included the Walden's hornbill as a subspecies, but unlike that species, both sexes of the writhed hornbill have orange-red throat and peri-ocular skin.

from $1.99

Glow-throated hummingbirdEndangered

Glow-throated hummingbird

Selasphorus ardens

The glow-throated hummingbird is an Endangered species of hummingbird in tribe Mellisugini of subfamily Trochilinae, the "bee hummingbirds". It is endemic to a small area of Panama.

from $1.99

Volcano hummingbirdLeast concern

Volcano hummingbird

Selasphorus flammula

The volcano hummingbird is a species of hummingbird in tribe Mellisugini of subfamily Trochilinae, the "bee hummingbirds". It is found in Costa Rica and Panama. This hummingbird is the one that appears on the 20 thousand colones bill from Costa Rica.

from $1.99

Allen's hummingbirdLeast concern

Allen's hummingbird

Selasphorus sasin

Allen's hummingbird is a species of hummingbird that breeds in the western United States. It is one of seven species in the genus Selasphorus.

from $1.99

Fischer's LovebirdNear threatened

Fischer's Lovebird

Agapornis fischeri

Fischer's lovebird is a small parrot species of the genus Agapornis. They were originally discovered in the late 19th century. They are named after the 19th century German explorer of East Africa Gustav Fischer.

from $1.99

Fiery-billed AracariLeast concern

Fiery-billed Aracari

Pteroglossus frantzii

The fiery-billed aracari or fiery-billed araçari is a near-passerine bird in the toucan family Ramphastidae. It is found in Costa Rica and Panama.

from $1.99

Blaze-winged ParakeetLeast concern

Blaze-winged Parakeet

Pyrrhura devillei

The blaze-winged parakeet, known as the blaze-winged conure in aviculture, is a species of bird in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. It is found in Brazil, Bolivia, Paraguay, and possibly Argentina.

from $1.99

Orange-winged pytiliaLeast concern

Orange-winged pytilia

Pytilia afra

The orange-winged pytilia, also known as the golden-backed pytilia, is a species of estrildid finch found in Africa. It has a wide range and the International Union for Conservation of Nature has assessed it as being of least concern.

from $1.99

Red-bellied ParrotLeast concern

Red-bellied Parrot

Poicephalus rufiventris

The red-bellied parrot is a small African parrot about 23 cm (9 in) long of the genus Poicephalus. The genus Poicephalus has the greatest quantity of species and is widely spread in Africa. It is a mostly greenish and grey parrot. Males have a bright orange belly and females have a greenish belly.

from $1.99

CockatielLeast concern

Cockatiel

Nymphicus hollandicus

The cockatiel, also known as the weero/weiro or quarrion, is a species of small- to medium-sized parrot belonging to the cockatoo family (Cacatuidae), of which it is the smallest member. Native to Australia, it is the sole member of the genus Nymphicus.

from $1.99

Orange-bellied parrotCritically endangered

Orange-bellied parrot

Neophema chrysogaster

The orange-bellied parrot is a small parrot endemic to southern Australia, and one of only three species of parrot that migrate. It was described by John Latham in 1790. A small parrot around 20 cm (8 in) long, it exhibits sexual dimorphism. The adult male is distinguished by its bright grass-green upper parts, yellow underparts and orange belly patch. The adult female and juvenile are duller green in colour.

from $1.99

Red-necked AmazonVulnerable

Red-necked Amazon

Amazona arausiaca

The red-necked amazon, known locally as the jaco parrot or jaco, is an amazon parrot species endemic to the island of Dominica. Other names include red-necked parrot, Dominican blue-faced amazon, and lesser Dominican amazon. It gets its name from the area of orange and reddish plumage commonly found at its throat. This parrot is a vulnerable species, with an estimated population of 850-1000 mature individuals.

from $1.99

Golden PheasantLeast concern

Golden Pheasant

Chrysolophus pictus

The golden pheasant, also known as the Chinese pheasant, and rainbow pheasant, is a gamebird of the order Galliformes and the family Phasianidae (pheasants). The genus name is from Ancient Greek khrusolophos, "with golden crest", and pictus is Latin for "painted" from pingere, "to paint".

from $1.99

Classified by dominant adult plumage colour, as a visual guide.