Critically endangered

UICN · CR

Species the IUCN classifies as “Critically endangered”. 38 species

Blue-banded KingfisherCritically endangered

Blue-banded Kingfisher

Alcedo euryzona

The Javan blue-banded kingfisher, is a species of kingfisher in the subfamily Alcedininae. It is endemic to and found throughout Java, but is thought to be extremely rare due to human pressures such as habitat destruction. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forest, subtropical or tropical mangrove forest, and rivers.

from $1.99

Yellow-naped AmazonCritically endangered

Yellow-naped Amazon

Amazona auropalliata

The yellow-naped amazon or yellow-naped parrot is a widespread amazon parrot sometimes considered to be a subspecies of the yellow-crowned amazon. It inhabits the Pacific coast of southern Mexico and Central America. It has recently been reclassified as Critically Endangered by the IUCN Red List due to a dramatic decline across the extent of its range.

from $1.99

Imperial AmazonCritically endangered

Imperial Amazon

Amazona imperialis

The imperial amazon or Dominican amazon, also known as the sisserou or sisserou parrot, is a parrot found only on the Caribbean island of Dominica. It has been designated as the national bird of Dominica, and features on the national flag of Dominica. The species is critically endangered. In 2019, it was estimated there were only about 50 mature individuals left in the wild.

from $1.99

Puerto Rican AmazonCritically endangered

Puerto Rican Amazon

Amazona vittata

The Puerto Rican amazon, also known as the Puerto Rican parrot or iguaca (Taíno), is the only extant parrot endemic to Puerto Rico. Measuring 28–30 cm (11.0–11.8 in), the bird is a predominantly green parrot with a red forehead and white rings around the eyes. Belonging to the Neotropical genus Amazona, its closest relatives are believed to be the Cuban amazon and the Hispaniolan amazon.

from $1.99

Glaucous MacawCritically endangered

Glaucous Macaw

Anodorhynchus glaucus

The glaucous macaw is a critically endangered or possibly extinct species of large, blue and grey South American parrot, a member of a large group of neotropical parrots known as macaws. This macaw is closely related to Lear's macaw and the hyacinth macaw. In Guarani, it is called gua'a hovy after its vocalizations.

from $1.99

Sulu HornbillCritically endangered

Sulu Hornbill

Anthracoceros montani

The Sulu hornbill, or Montano's hornbill, is a species of hornbill in the family Bucerotidae. It is endemic to the Sulu archipelago in the Philippines, with the remaining populations in Tawi-Tawi with it believed to be hunted to extinction on Jolo. Its natural habitat is tropical moist forests. It is threatened by habitat loss as well as potential harvesting for food.

from $1.99

Great Green MacawCritically endangered

Great Green Macaw

Ara ambiguus

The great green macaw, also known as Buffon's macaw or the great military macaw, is a critically endangered Central and South America parrot found in Nicaragua, Honduras, Costa Rica, Panama, Colombia and Ecuador. Two allopatric subspecies are recognized; the nominate subspecies, Ara ambiguus ssp. ambiguus, occurs from Honduras to Colombia, while Ara ambiguus ssp.

from $1.99

Blue-throated MacawCritically endangered

Blue-throated Macaw

Ara glaucogularis

The blue-throated macaw, also known as the Caninde macaw or Wagler's macaw, is a macaw endemic to a small area of north-central Bolivia, known as Los Llanos de Moxos. In 2014 this species was designated by law as a natural patrimony of Bolivia. Until 2010, it was hunted by native people to make feathered "Moxeño" headdresses for "machetero" ritual dances.

from $1.99

Red-fronted MacawCritically endangered

Red-fronted Macaw

Ara rubrogenys

The red-fronted macaw is a parrot endemic to a small semi-desert mountainous area of Bolivia. It is a critically endangered species; it has been successfully bred in captivity, and is available, if not common, as a pet. It is also sometimes known in the literature as Lafresnaye's macaw, named for the French ornithologist Frédéric de Lafresnaye, who was one of the first to describe the species.

from $1.99

Red-vented CockatooCritically endangered

Red-vented Cockatoo

Cacatua haematuropygia

The red-vented cockatoo, also known as the Philippine cockatoo and locally katala, abukay, agay, or kalangay, is a species of cockatoo. It is endemic to the Philippines, formerly found throughout the entire country, but due to the illegal wildlife trade, it is now locally extinct in most of its range with the only sizeable population remaining in Palawan and Sulu Archipelago.

from $1.99

Yellow-crested CockatooCritically endangered

Yellow-crested Cockatoo

Cacatua sulphurea

The yellow-crested cockatoo also known as the lesser sulphur-crested cockatoo, is a medium-sized cockatoo with white plumage, bluish-white bare orbital skin, grey feet, a black bill, and a retractile yellow or orange crest. The sexes are similar.

from $1.99

Kinglet CalypturaCritically endangered

Kinglet Calyptura

Calyptura cristata

The kinglet calyptura is a small Critically Endangered passerine bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is endemic to southeastern Brazil.

from $1.99

Santa Marta sabrewingCritically endangered

Santa Marta sabrewing

Campylopterus phainopeplus

The Santa Marta sabrewing is a Critically Endangered species of hummingbird in the "emeralds", tribe Trochilini of subfamily Trochilinae. It is endemic to the Guatapurí dry enclave on the eastern side of the Sierra Nevada de Santa Marta, department of Cesar, northern Colombia. It is one of 24 bird species that are endemic to the Santa Marta highlands.

from $1.99

Sangihe dwarf kingfisherCritically endangered

Sangihe dwarf kingfisher

Ceyx sangirensis

The Sangihe dwarf kingfisher is a species of bird in the family Alcedinidae that is endemic to the Sangihe Islands, Indonesia. Its natural habitat is subtropical or tropical dry forests. It is threatened by habitat loss.

from $1.99

Red-throated lorikeetCritically endangered

Red-throated lorikeet

Charmosyna amabilis

The red-throated lorikeet is a critically endangered lorikeet endemic to Fiji. It is 18 cm (7.1 in) long and is bright green overall, with red cheeks, throat and thighs.

from $1.99

New Caledonian LorikeetCritically endangered

New Caledonian Lorikeet

Charmosyna diadema

The New Caledonian lorikeet is a possibly extinct lorikeet endemic to the Melanesian island of New Caledonia.

from $1.99

Banded CotingaCritically endangered

Banded Cotinga

Cotinga maculata

The banded cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to southeastern Brazil.

from $1.99

Blue-billed CurassowCritically endangered

Blue-billed Curassow

Crax alberti

The blue-billed curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Colombia.

from $1.99

Orange-fronted parakeetCritically endangered

Orange-fronted parakeet

Cyanoramphus malherbi

Orange-fronted parakeet or Malherbe's parakeet is a small parrot endemic to New Zealand. It is known in te reo māori as kākāriki karaka or orange-fronted kākāriki, with kākāriki translating to 'small parrot' and the colour green. The species shares the name "orange-fronted parakeet" with Eupsittula canicularis, a Central American species.

from $1.99

Turquoise-throated pufflegCritically endangered

Turquoise-throated puffleg

Eriocnemis godini

The turquoise-throated puffleg, also known as Godin's puffleg, is a species of hummingbird from Ecuador. It is mostly green with blue undertail coverts and white powder-puffs of downy feathers on the legs, and the male has a bluish-purple throat patch. It is only known from a few specimens taken in the nineteenth century and its taxonomic position is unclear.

from $1.99

Chilean woodstarCritically endangered

Chilean woodstar

Eulidia yarrellii

The Chilean woodstar is a Critically Endangered species of hummingbird in tribe Mellisugini of subfamily Trochilinae, the "bee hummingbirds". It is the only species placed in the genus Eulidia. It is endemic to Chile though there are unconfirmed reports from southern Peru. The species' name commemorates the English naturalist William Yarrell.

from $1.99

Gurney's PittaCritically endangered

Gurney's Pitta

Hydrornis gurneyi

Gurney's pitta is a medium-sized passerine bird. It breeds in the Malay Peninsula, with populations mainly in Myanmar. The common name and Latin binomial commemorate the British banker and amateur ornithologist John Henry Gurney (1819-1890). Its diet consists of slugs, insects, and earthworms.

from $1.99

Swift ParrotCritically endangered

Swift Parrot

Lathamus discolor

The swift parrot, also known by the palawa kani name swift waylitja, is a species of broad-tailed parrot, found only in southeastern Australia. The species breeds in Tasmania during the summer and migrates north to southeastern mainland Australia from Griffith-Warialda in New South Wales and west to Adelaide in the winter. It is a nomadic migrant, and it settles in an area only when there is food available.

from $1.99

Siberian CraneCritically endangered

Siberian Crane

Leucogeranus leucogeranus

The Siberian crane, also known as the Siberian white crane or the snow crane, is a bird of the family Gruidae, the cranes. They are distinctive among the cranes: adults are nearly all snowy white, except for their black primary feathers that are visible in flight, and with two breeding populations in the Arctic tundra of western and eastern Russia.

from $1.99

Bali MynaCritically endangered

Bali Myna

Leucopsar rothschildi

The Bali myna, also known as Rothschild's mynah, Bali starling, or Bali mynah, locally known as jalak Bali, is a medium-sized, stocky myna native to northeast Bali in Indonesia. It is almost wholly white with a long, drooping crest, and black tips on the wings and tail. The bird has blue bare skin around the eyes, greyish legs and a brown and yellow bill. Both sexes are similar.

from $1.99

Chestnut-capped PihaCritically endangered

Chestnut-capped Piha

Lipaugus weberi

The chestnut-capped piha is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to a small portion of Colombia's central Andes in the department of Antioquia. The chestnut-capped piha resides only in a narrow band of humid premontane cloud forest. It is a dark grey passerine with a notable chestnut crown on the upper nape and pale cinnamon-colored undertail coverts.

from $1.99

Short-crested coquetteCritically endangered

Short-crested coquette

Lophornis brachylophus

The short-crested coquette is a Critically Endangered species of hummingbird in the "coquettes", tribe Lesbiini of subfamily Lesbiinae. It is endemic to a small area of Mexico.

from $1.99

Orange-bellied parrotCritically endangered

Orange-bellied parrot

Neophema chrysogaster

The orange-bellied parrot is a small parrot endemic to southern Australia, and one of only three species of parrot that migrate. It was described by John Latham in 1790. A small parrot around 20 cm (8 in) long, it exhibits sexual dimorphism. The adult male is distinguished by its bright grass-green upper parts, yellow underparts and orange belly patch. The adult female and juvenile are duller green in colour.

from $1.99

Blue-throated HillstarCritically endangered

Blue-throated Hillstar

Oreotrochilus cyanolaemus

The blue-throated hillstar is a hummingbird found only in a small portion of the southwestern Andes in Ecuador. It was discovered in 2017.

from $1.99

Blue-bearded HelmetcrestCritically endangered

Blue-bearded Helmetcrest

Oxypogon cyanolaemus

The blue-bearded helmetcrest is an Endangered species of hummingbird in the "coquettes", tribe Lesbiini of subfamily Lesbiinae. It is endemic to the Sierra Nevada de Santa Marta of northern Colombia.

from $1.99

Horned curassowCritically endangered

Horned curassow

Pauxi unicornis

The horned curassow, or southern helmeted curassow, is a species of bird in the family Cracidae found in humid tropical and subtropical forests. It was first described by James Bond and Rodolphe Meyer de Schauensee in 1939 from a specimen collected in Bolivia, and further birds that were described from Peru in 1971 were thought to be a new subspecies.

from $1.99

Night parrotCritically endangered

Night parrot

Pezoporus occidentalis

The night parrot is a small parrot endemic to the continent of Australia. It has also been known as porcupine parrot, nocturnal ground parakeet, midnight cockatoo, solitaire, spinifex parrot and night parakeet. It is one of the most elusive and mysterious birds in the world, with no confirmed sightings of the bird between 1912 and 1979, leading to speculation that it was extinct.

from $1.99

Trinidad Piping GuanCritically endangered

Trinidad Piping Guan

Pipile pipile

The Trinidad piping guan locally known as the pawi, is a bird in the chachalaca, guan and curassow family Cracidae, endemic to the island of Trinidad. It is a large bird, somewhat resembling a turkey in appearance, and research has shown that its nearest living relative is the blue-throated piping guan from South America. It is a mainly arboreal species feeding mostly on fruit, but also on flowers and leaves.

from $1.99

Blue-winged Racket-tailCritically endangered

Blue-winged Racket-tail

Prioniturus verticalis

The blue-winged racket-tail or Sulu racquet-tail is a species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to Tawi-Tawi island in the Philippines and is one of the most endangered parrots in the world. It is threatened by habitat loss and the poaching for the cage-bird trade.

from $1.99

Walden's HornbillCritically endangered

Walden's Hornbill

Rhabdotorrhinus waldeni

Walden's hornbill locally called dulungan, also known as the Visayan wrinkled hornbill, rufous-headed hornbill or writhe-billed hornbill, is an endangered species of hornbill living in the rainforests on the islands of Negros and Panay in the Philippines.

from $1.99

Helmeted HornbillCritically endangered

Helmeted Hornbill

Rhinoplax vigil

The helmeted hornbill is a very large bird in the hornbill family. It is found on the Malay Peninsula, Sumatra, Borneo, Thailand and Myanmar. The casque accounts for some 11% of its 3 kg weight. Unlike any other hornbill, the casque is almost solid, and is used in head-to-head combat among males. It is a belief among the Punan Bah that a large helmeted hornbill guards the river between life and death.

from $1.99

Juan Fernández firecrownCritically endangered

Juan Fernández firecrown

Sephanoides fernandensis

The Juan Fernández firecrown is a hummingbird that is critically endangered in the "coquettes", tribe Lesbiini of subfamily Lesbiinae. It is endemic to Isla Róbinson Crusoe, one of the three-island Juan Fernández archipelago belonging to Chile.

from $1.99

KakapoCritically endangered

Kakapo

Strigops habroptila

The kākāpō, sometimes known as the owl-parrot, is a species of large, nocturnal, ground-dwelling parrot of the superfamily Strigopoidea. It is endemic to New Zealand.

from $1.99