Psittaculidae

Species in the family Psittaculidae. 49 species

Order: Psittaciformes

Grey-headed LovebirdLeast concern

Grey-headed Lovebird

Agapornis canus

The gray-headed lovebird or Madagascar lovebird is a small species of parrot of the lovebird genus. It is a mainly green parrot. The species is sexually dimorphic and only the adult male has grey on its upper body. They are native on the island of Madagascar and are the only lovebird species which are not native on the African continent. They are the smallest of the lovebird species.

from $1.99

Fischer's LovebirdNear threatened

Fischer's Lovebird

Agapornis fischeri

Fischer's lovebird is a small parrot species of the genus Agapornis. They were originally discovered in the late 19th century. They are named after the 19th century German explorer of East Africa Gustav Fischer.

from $1.99

Lilian's LovebirdNear threatened

Lilian's Lovebird

Agapornis lilianae

Lilian's lovebird, also known as the Nyasa lovebird, is a small African parrot species of the lovebird genus. It is mainly green and has orange on its upper chest and head. It is 13 cm (5 inches) long and is the smallest parrot on mainland Africa. In captivity, it is uncommon and difficult to breed.

from $1.99

Agapornis longipesExtinct

Agapornis longipes

Agapornis longipes

Agapornis longipes is an extinct species of lovebird that lived in what is now Gauteng, South Africa during the Early Pleistocene epoch, about 2.5–1.38 million years ago. The fossilized remains of this bird were first discovered in the Kromdraai fossil site and reported in 1969 by T.N. Pocock, though the species would not be named until decades later in 2024.

from $4.99

Black-cheeked LovebirdVulnerable

Black-cheeked Lovebird

Agapornis nigrigenis

The black-cheeked lovebird is a small parrot species of the lovebird genus. It is mainly green and has a brown head, red beak, and white eyerings. It is endemic to a relatively small range in southwest Zambia, where it is vulnerable to habitat loss.

from $1.99

Yellow-collared LovebirdLeast concern

Yellow-collared Lovebird

Agapornis personatus

The yellow-collared lovebird, also called masked lovebird, black-masked lovebird or eye ring lovebird, is a monotypic species of bird of the lovebird genus in the parrot family Psittaculidae. They are native to Arusha Region of Tanzania and have been introduced to Burundi and Kenya.

from $1.99

Red-faced lovebirdLeast concern

Red-faced lovebird

Agapornis pullarius

The red-headed lovebird, also known as the red-faced lovebird, is a member of the genus Agapornis, a group commonly known as lovebirds. Like other lovebirds, it is native to Africa.

from $1.99

Rosy-faced LovebirdLeast concern

Rosy-faced Lovebird

Agapornis roseicollis

The rosy-faced lovebird, also known as the rosy-collared or peach-faced lovebird, is a species of lovebird native to the Namibian savanna woodlands. Loud and constant chirpers, these birds are very social animals and often congregate in small groups in the wild. They eat throughout the day and take frequent baths. Coloration can vary widely among populations. Plumage is identical in males and females.

from $1.99

Black-collared LovebirdLeast concern

Black-collared Lovebird

Agapornis swindernianus

The black-collared lovebird also known as Swindern's lovebird is a small, 13.5 cm long, African parrot in the genus Agapornis and belongs to the Agapornithinae subfamily. The black-collared lovebird is widespread across the African tropical closed rainforest. It is a mostly green parrot with black band on the back of its neck, and a dark greyish-black bill. Both sexes are similar.

from $1.99

Black-winged LovebirdLeast concern

Black-winged Lovebird

Agapornis taranta

The black-winged lovebird also known as Abyssinian lovebird is a mainly green bird of the parrot family. At about 16.5 cm (6.5 inches) long, it is the largest of the lovebird genus, a group of small parrots. The adult male is easily identified by its red forehead, and the adult female by its all-green head. They are native to Eritrea and Ethiopia, and they are uncommon as pets.

from $1.99

GuaiaberoLeast concern

Guaiabero

Bolbopsittacus lunulatus

The guaiabero is a species of parrot in the family Psittaculidae, belonging to the monotypic genus Bolbopsittacus and closely related to the lovebirds and hanging parrots. It is endemic to the Philippines and locally known as bubutok. Its common name is derived from its reputation for eating guavas.

from $1.99

Double-eyed Fig ParrotLeast concern

Double-eyed Fig Parrot

Cyclopsitta diophthalma

The double-eyed fig parrot, also known as the blue-faced fig parrot, red-faced fig parrot, dwarf fig parrot, and the two-eyed fig parrot, primarily inhabits forests on New Guinea and nearby islands, but is also found in isolated communities along the tropical Australian coast, east of the Great Dividing Range. With an average total length of about 14 cm, it is the smallest parrot in Australia.

from $1.99

Blue-fronted fig parrotLeast concern

Blue-fronted fig parrot

Cyclopsitta gulielmitertii

The blue-fronted fig parrot is a species of parrot in the family Psittaculidae. It is found in Salawati and the Bird's Head Peninsula in New Guinea. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forests.

from $1.99

Moluccan eclectusLeast concern

Moluccan eclectus

Eclectus roratus

The Moluccan eclectus is a parrot native to the Maluku Islands (Moluccas). It is unusual in the parrot order for its extreme sexual dimorphism of the colours of the plumage; the male having a mostly bright emerald green plumage and the female a mostly bright red and purple/blue plumage.

from $1.99

Moluccan Hanging ParrotLeast concern

Moluccan Hanging Parrot

Loriculus amabilis

The Moluccan hanging parrot is a species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to forest and nearby habitats on Halmahera, Bacan and Morotai in Indonesia. It has sometimes included the Sula hanging parrot as a subspecies, but the two are increasingly treated as separate species based on their distinct differences in plumage and size.

from $1.99

Orange-fronted Hanging ParrotLeast concern

Orange-fronted Hanging Parrot

Loriculus aurantiifrons

The orange-fronted hanging parrot or Papuan hanging parrot is a small species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to forest in New Guinea and adjacent smaller islands. It sometimes includes the Bismarck hanging parrot as a subspecies.

from $1.99

Sri Lanka Hanging ParrotLeast concern

Sri Lanka Hanging Parrot

Loriculus beryllinus

The Sri Lanka hanging parrot is a small parrot which is a resident endemic breeder in Sri Lanka.

from $1.99

Camiguin Hanging ParrotNot evaluated

Camiguin Hanging Parrot

Loriculus camiguinensis

The Camiguin hanging parrot is a hanging parrot endemic to the Philippine island of Camiguin, where its habitat is diminishing. The taxonomy of this population of parrots on Camiguin is uncertain. While it has yet to be assessed by the IUCN Red List, it is believed that this species is threatened and is declining primarily due to the cagebird trade.

from $1.99

Sangihe Hanging ParrotNear threatened

Sangihe Hanging Parrot

Loriculus catamene

The Sangihe hanging parrot is a small parrot endemic to the small island of Sangihe, north of Sulawesi, Indonesia.

from $1.99

Pygmy Hanging ParrotLeast concern

Pygmy Hanging Parrot

Loriculus exilis

The pygmy hanging parrot, red-billed hanging parrot or green hanging parrot is a species of parrot in the family Psittaculidae and is one of the smallest members of its genus. It is distinctive by its small size, orange bill and bright green plumage with a red throat. The bird is green all over. Its face consists of an orange bill and red throat. The tail is red.

from $1.99

Wallace's Hanging ParrotVulnerable

Wallace's Hanging Parrot

Loriculus flosculus

Wallace's hanging parrot also known as the Flores hanging parrot, is a small parrot endemic to the island of Flores.

from $1.99

Blue-crowned Hanging ParrotLeast concern

Blue-crowned Hanging Parrot

Loriculus galgulus

The blue-crowned hanging parrot is a parrot species endemic to southern Burma and Thailand, Malaya, Singapore, and Indonesia. These parrots are 12 cm (4.7 in) in height and weigh 28 g (0.99 oz) and have a longevity of 14 years. They are recognized by their green plumage, black beak and characteristic blue feathers arranged like a crown on their head.

from $1.99

Philippine Hanging ParrotLeast concern

Philippine Hanging Parrot

Loriculus philippensis

The Philippine hanging parrot, also commonly known as the colasisi from its local Tagalog name "kulasisi", is a small psittaculid parrot species endemic to the Philippines. It includes about 9 subspecies but formerly included the Camiguin hanging parrot and the Black-billed hanging parrot which have seen been recognized as distinct species. While it is listed as Least Concern in IUCN, some subspecies, such as L. p.

from $1.99

Yellow-throated Hanging ParrotNear threatened

Yellow-throated Hanging Parrot

Loriculus pusillus

The yellow-throated hanging parrot is a small species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to the Indonesian islands of Java and Bali. It is found in forest and adjacent habitats. It is threatened by habitat loss.

from $1.99

Sula Hanging ParrotLeast concern

Sula Hanging Parrot

Loriculus sclateri

The Sula hanging parrot is a small species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to forest and nearby habitats on the Banggai and Sula Islands in Indonesia.

from $1.99

Great Hanging ParrotLeast concern

Great Hanging Parrot

Loriculus stigmatus

The great hanging parrot, also called Celebes hanging parrot, Sulawesi hanging parrot and maroon-rumped hanging parrot, is a species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to Sulawesi and nearby smaller islands in Indonesia, where it occurs in forest, secondary growth and tall mangrove.

from $1.99

Bismarck Hanging ParrotLeast concern

Bismarck Hanging Parrot

Loriculus tener

The Bismarck hanging parrot or green-fronted hanging parrot is a small species of parrot in the family Psittaculidae. It is endemic to forest in the Bismarck Archipelago in Papua New Guinea. It is threatened by habitat loss. It is sometimes considered a subspecies of the orange-fronted hanging parrot.

from $1.99

Vernal Hanging ParrotLeast concern

Vernal Hanging Parrot

Loriculus vernalis

The vernal hanging parrot is a small parrot which is a resident breeder in the Indian subcontinent and some other areas of Southeast Asia. It undergoes local movements, driven mainly by the availability of the fruit, seeds, buds and blossoms that make up its diet. They frequent the banyan tree for the fruit and plantain trees for the nectar from the flowers.

from $1.99

Golden-shouldered ParrotEndangered

Golden-shouldered Parrot

Psephotellus chrysopterygius

The golden-shouldered parrot, also known as the alwal, arrmorral, minpin, thaku, or antbed parrot, is a rare bird of the southern Cape York Peninsula, in Queensland, Australia. A small parrot related to the more common hooded parrot (P. dissimilis) of the Northern Territory and the extinct paradise parrot of Queensland and New South Wales.

from $1.99

Hooded ParrotLeast concern

Hooded Parrot

Psephotellus dissimilis

The hooded parrot is a species of parrot native to the Northern Territory in Australia. It is found in savannah and open woodland and is one of two extant species in its genus that breed in termite mounds. It has declined from much of its original range.

from $1.99

Paradise ParrotExtinct

Paradise Parrot

Psephotellus pulcherrimus

The paradise parrot is an extinct species of colourful medium-sized parrot native to the grassy woodlands extending across the Queensland and New South Wales border area of eastern Australia. Once moderately common within its fairly restricted range, it became extinct in 1927.

from $1.99

Mulga parrotLeast concern

Mulga parrot

Psephotellus varius

The mulga parrot is endemic to arid scrublands and lightly timbered grasslands in the interior of southern Australia. The male mulga parrot is multicolored, from which the older common name of many-coloured parrot is derived.

from $1.99

Red-breasted ParakeetNear threatened

Red-breasted Parakeet

Psittacula alexandri

The red-breasted parakeet is a parrot native to Southeast Asia. It is among the more widespread species of the genus and is the species which has the most geographical variations. It is easily identified by the large red patch on its breast. An alternative name is the moustached parakeet depending on subspecies. Most of the subspecies are confined to minuscule islands or a cluster of islands in Indonesia.

from $1.99

Thirioux's Grey ParrotExtinct

Thirioux's Grey Parrot

Psittacula bensoni

The Mascarene grey parakeet, Mauritius grey parrot, or Thirioux's grey parrot, is an extinct species of parrot which was endemic to the Mascarene Islands of Mauritius and Réunion in the western Indian Ocean. It has been classified as a member of the tribe Psittaculini, along with other parrots from the Islands.

from $1.99

Layard's ParakeetLeast concern

Layard's Parakeet

Psittacula calthrapae

Layard's parakeet or the emerald-collared parakeet, is a parrot which is a resident endemic breeder in Sri Lanka. The common name of this bird commemorates the British naturalist Edgar Leopold Layard; his first wife, Barbara Anne Calthrop, whom he married in 1845, is commemorated in the specific epithet.

from $1.99

Nicobar ParakeetNear threatened

Nicobar Parakeet

Psittacula caniceps

The Nicobar parakeet, also known as Blyth's parakeet, is a parrot in the genus Psittacula, endemic to the Nicobar Islands of the Indian Ocean. It is one of the largest parakeets, measuring 56 to 60 cm from the top of the head to the tip of the tail and weighing about 224 g.

from $1.99

Blue-winged ParakeetLeast concern

Blue-winged Parakeet

Psittacula columboides

The blue-winged parakeet, also known as the Malabar parakeet, is a species of parakeet endemic to the Western Ghats of southern India. Found in small flocks, they fly rapidly in forest clearings while making screeching calls that differ from those of other parakeet species within their distribution range.

from $1.99

Plum-headed ParakeetLeast concern

Plum-headed Parakeet

Psittacula cyanocephala

The plum-headed parakeet is a species of parakeet in the family Psittacidae. It is endemic to the Indian subcontinent and was once thought to be conspecific with the blossom-headed parakeet before being elevated to a full species. Plum-headed parakeets are found in flocks, the males having a pinkish purple head and the females, a grey head.

from $1.99

Lord Derby's ParakeetLeast concern

Lord Derby's Parakeet

Psittacula derbiana

Lord Derby's parakeet, also known as Derbyan parakeet, is a parrot species, which is confined to a small pocket of moist evergreen forest in the hills and mountains of the Indian states of Arunachal Pradesh and Assam, and adjoining parts of Tibet, Sichuan and Yunnan in China. The species suffers from cutting of old trees and poaching for the illegal wildlife trade.

from $1.99

Echo ParakeetVulnerable

Echo Parakeet

Psittacula eques

The echo parakeet is a species of parrot endemic to the Mascarene Islands of Mauritius and formerly Réunion. It is the only living native parrot of the Mascarene Islands; all others have become extinct due to human activity. Two subspecies have been recognised, the extinct Réunion parakeet and the living echo parakeet, sometimes known as the Mauritius parakeet.

from $1.99

Alexandrine ParakeetNot evaluated

Alexandrine Parakeet

Psittacula eupatria

The Alexandrine parakeet, also known as the Alexandrine parrot, is a medium-sized parrot in the genus Psittacula of the family Psittaculidae, native to South Asia and Southeast Asia. It is named after Alexander the Great, who transported numerous birds from Punjab to various European and Mediterranean countries and regions, where they were prized by the royalty, nobility and warlords.

from $1.99

Newton's parakeetExtinct

Newton's parakeet

Psittacula exsul

Newton's parakeet, also known as the Rodrigues parakeet or Rodrigues ring-necked parakeet, is an extinct species of parrot that was endemic to the Mascarene island of Rodrigues in the western Indian Ocean. Several of its features diverged from related species, indicating long-term isolation on Rodrigues and subsequent adaptation. The rose-ringed parakeet of the same genus is a close relative and probable ancestor.

from $1.99

Grey-headed ParakeetNear threatened

Grey-headed Parakeet

Psittacula finschii

The grey-headed parakeet is closely related to the slaty-headed parakeet which together form a super-species. It is found in Southeast Asia from north-eastern India to Vietnam.

from $1.99

Slaty-headed ParakeetLeast concern

Slaty-headed Parakeet

Psittacula himalayana

The slaty-headed parakeet is the only psittacid species to exhibit altitudinal migration. The species' range extends from Pakistan, to Western Himalayas in India through Nepal and Bhutan and up to the Eastern Himalayas in the northeastern Indian state of Arunachal Pradesh. They descend to the valleys in winter, approximately during the last week of October.

from $1.99

Rose-ringed ParakeetLeast concern

Rose-ringed Parakeet

Psittacula krameri

The rose-ringed parakeet, also known as the ring-necked parakeet, or colloquially as the Indian Ringneck, is a medium-sized parrot in the genus Psittacula, of the family Psittaculidae.

from $1.99

Long-tailed ParakeetVulnerable

Long-tailed Parakeet

Psittacula longicauda

The long-tailed parakeet or Burung Bayan Nuri in Malay is a parakeet endemic to the regions of Andaman and Nicobar Islands, Sumatra, Borneo and Peninsular Malaysia. It is allopatric with the congener, the Red-breasted parakeet, Psittacula alexandri, except in the Andaman Islands where they occur together.

from $1.99

Blossom-headed ParakeetNear threatened

Blossom-headed Parakeet

Psittacula roseata

The blossom-headed parakeet is a parrot in the family Psittaculidae. It has a lime green body and a pink or bluish grey-head and is found in Southeast Asia. This species is sometimes also referred to as rosy-headed parakeet.

from $1.99

Seychelles ParakeetExtinct

Seychelles Parakeet

Psittacula wardi

The Seychelles parakeet or Seychelles Island parrot is an extinct species of parrot that was endemic to the Seychelles in the Indian Ocean. It was scientifically named Palaeornis wardi by the British ornithologist Edward Newton in 1867, and the specific name honours the British civil commissioner Swinburne Ward who procured the specimens that formed the basis for the description.

from $1.99

Pesquet's ParrotVulnerable

Pesquet's Parrot

Psittrichas fulgidus

Pesquet's parrot, also known as vulturine parrot or bare-headed parrot, is a member of the Old World parrot family Psittaculidae. It is the only member of the genus Psittrichas. The species is endemic to hill and montane rainforests in New Guinea.

from $1.99