Pheasants and fowl

Galliformes

Species in the order Galliformes, one of the major branches of the bird family tree. 59 species

Families in this order

Wattled GuanLeast concern

Wattled Guan

Aburria aburri

The wattled guan is a species of bird in the family Cracidae. It is a fairly large black cracid with blue-based, black-tipped beak and a long, red-and-yellow wattle.

from $1.99

Sickle-winged GuanLeast concern

Sickle-winged Guan

Chamaepetes goudotii

The sickle-winged guan is a species of bird in the chachalaca, guan, and curassow family Cracidae. It is found in Bolivia, Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Black GuanLeast concern

Black Guan

Chamaepetes unicolor

The black guan is a species of bird in the chachalaca, guan, and curassow family Cracidae. It is found in Costa Rica and Panama.

from $1.99

Lady Amherst’s PheasantLeast concern

Lady Amherst’s Pheasant

Chrysolophus amherstiae

Lady Amherst's pheasant is a bird of the order Galliformes and the family Phasianidae. The genus name is from Ancient Greek khrusolophos, "with golden crest". The English name and amherstiae commemorates Sarah Amherst, who was responsible for sending the first specimen of the bird to London in 1828. It is also sometimes referred to as the Chinese copper pheasant.

from $1.99

Golden PheasantLeast concern

Golden Pheasant

Chrysolophus pictus

The golden pheasant, also known as the Chinese pheasant, and rainbow pheasant, is a gamebird of the order Galliformes and the family Phasianidae (pheasants). The genus name is from Ancient Greek khrusolophos, "with golden crest", and pictus is Latin for "painted" from pingere, "to paint".

from $1.99

Blue-billed CurassowCritically endangered

Blue-billed Curassow

Crax alberti

The blue-billed curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Colombia.

from $1.99

Black CurassowLeast concern

Black Curassow

Crax alector

The black curassow, also known as the smooth-billed curassow and the crested curassow, is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in humid forests in northern South America in Colombia, Venezuela, the Guianas including Suriname, and far northern Brazil, and is introduced to Bahamas, Cuba, Jamaica, Haiti, Dominican Republic, Puerto Rico and Lesser Antilles.

from $1.99

Red-knobbed CurassowEndangered

Red-knobbed Curassow

Crax blumenbachii

The red-billed curassow or red-knobbed curassow is an endangered species of cracid that is endemic to lowland Atlantic Forest in the states of Espírito Santo, Bahia and Minas Gerais in southeastern Brazil. Its population is decreasing due to hunting and deforestation, and it has possibly been extirpated from Minas Gerais. It is currently being reintroduced to Rio de Janeiro by means of individuals bred in captivity.

from $1.99

Yellow-knobbed CurassowNear threatened

Yellow-knobbed Curassow

Crax daubentoni

The yellow-knobbed curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Colombia and Venezuela.

from $1.99

Bare-faced CurassowVulnerable

Bare-faced Curassow

Crax fasciolata

The bare-faced curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, curassows, etc. It is found in Brazil, Paraguay, and eastern Bolivia, and extreme northeast Argentina, in the cerrado, pantanal, and the southeastern region of the Amazon basin. Its natural habitats are subtropical or tropical dry forest and subtropical or tropical moist lowland forest.

from $1.99

Wattled CurassowEndangered

Wattled Curassow

Crax globulosa

The wattled curassow is a threatened member of the family Cracidae, the curassows, guans, and chachalacas. It is found in remote rainforests in the western Amazon basin in South America. Males have black plumage, except for a white crissum, with curly feathers on the head and red bill ornaments and wattles. Females and juveniles are similar but lack the bill ornamentation and have a reddish-buff crissum area.

from $1.99

Great CurassowVulnerable

Great Curassow

Crax rubra

The great curassow is a large, pheasant-like bird from the Neotropical rainforests, its range extending from eastern Mexico, through Central America to western Colombia and northwestern Ecuador. Male birds are black with curly crests and yellow beaks; females come in three colour morphs, barred, rufous and black.

from $1.99

Alagoas CurassowExtinct in the wild

Alagoas Curassow

Mitu mitu

The Alagoas curassow is a glossy-black, pheasant-like bird. It was formerly found in forests in Northeastern Brazil in what is now the states of Pernambuco and Alagoas, which is the origin of its common name. It is now extinct in the wild; there are about 200 individuals in captivity.

from $1.99

Salvin's CurassowLeast concern

Salvin's Curassow

Mitu salvini

Salvin's curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Crestless CurassowNear threatened

Crestless Curassow

Mitu tomentosum

The crestless curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Brazil, Colombia, Guyana, and Venezuela.

from $1.99

Razor-billed CurassowNear threatened

Razor-billed Curassow

Mitu tuberosum

The razor-billed curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, and Peru.

from $1.99

Nocturnal CurassowLeast concern

Nocturnal Curassow

Nothocrax urumutum

The nocturnal curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Brazil, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Horned GuanEndangered

Horned Guan

Oreophasis derbianus

The horned guan is an endangered species in an ancient group of birds of the family Cracidae, which are related to the Australasian megapodes or mound builders (Megapodiidae). It is found in Mexico, Guatemala, and possibly Honduras.

from $1.99

East Brazilian ChachalacaLeast concern

East Brazilian Chachalaca

Ortalis araucuan

The East Brazilian chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to eastern Brazil.

from $1.99

Chaco ChachalacaLeast concern

Chaco Chachalaca

Ortalis canicollis

The Chaco chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Argentina, Bolivia, Brazil, Paraguay, and possibly Uruguay.

from $1.99

Grey-headed ChachalacaLeast concern

Grey-headed Chachalaca

Ortalis cinereiceps

The grey-headed chachalaca is a member of an ancient group of birds in the family Cracidae, which includes chachalacas, guans, and curassows. It is found from Honduras to Colombia.

from $1.99

Colombian ChachalacaLeast concern

Colombian Chachalaca

Ortalis columbiana

The Colombian chachalaca is a species of bird in the family Cracidae. It is endemic to the forests and woodlands in the inter-Andean valleys in Colombia. Colombian chachalacas are frugivorous and lead an arboreal lifestyle. The large seeds they disperse through defecation support the maintenance of diverse tropical forests.

from $1.99

Rufous-headed ChachalacaVulnerable

Rufous-headed Chachalaca

Ortalis erythroptera

The rufous-headed chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Chestnut-winged ChachalacaLeast concern

Chestnut-winged Chachalaca

Ortalis garrula

The chestnut-winged chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Colombia.

from $1.99

Speckled ChachalacaLeast concern

Speckled Chachalaca

Ortalis guttata

The speckled chachalaca is a medium-sized bird belonging to the family Cracidae.

from $1.99

White-bellied ChachalacaLeast concern

White-bellied Chachalaca

Ortalis leucogastra

The white-bellied chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, and Nicaragua.

from $1.99

Little ChachalacaLeast concern

Little Chachalaca

Ortalis motmot

The little chachalaca is a bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Brazil, French Guiana, Suriname, Guyana, Venezuela and possibly Colombia.

from $1.99

West Mexican ChachalacaLeast concern

West Mexican Chachalaca

Ortalis poliocephala

The West Mexican chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Mexico.

from $1.99

Rufous-vented ChachalacaLeast concern

Rufous-vented Chachalaca

Ortalis ruficauda

The rufous-vented chachalaca is a member of an ancient group of birds of the family Cracidae, which are related to the Australasian mound builders. It inhabits northeast Colombia and northern Venezuela where it is called guacharaca, and the island of Tobago in Trinidad and Tobago where it is known as the cocrico and is one of the country's two national birds.

from $1.99

Chestnut-headed chachalacaNot evaluated

Chestnut-headed chachalaca

Ortalis ruficeps

The chestnut-headed chachalaca is a bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Scaled ChachalacaLeast concern

Scaled Chachalaca

Ortalis squamata

The scaled chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Buff-browed ChachalacaLeast concern

Buff-browed Chachalaca

Ortalis superciliaris

The buff-browed chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Plain ChachalacaLeast concern

Plain Chachalaca

Ortalis vetula

The plain chachalaca is a large bird in the chachalaca, guan and curassow family Cracidae. It breeds in tropical and subtropical environments from mezquital thickets in the Rio Grande Valley in southernmost Texas, United States to northernmost Costa Rica.

from $1.99

Rufous-bellied ChachalacaLeast concern

Rufous-bellied Chachalaca

Ortalis wagleri

The rufous-bellied chachalaca is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is endemic to western Mexico.

from $1.99

Helmeted CurassowVulnerable

Helmeted Curassow

Pauxi pauxi

The helmeted curassow or northern helmeted curassow, is a large terrestrial bird in the family Cracidae found in the subtropical cloud-forest in steep, mountainous regions of western Venezuela and northern Colombia. There are two subspecies found in different mountain ranges. It is a mostly black bird with a white tip to its tail, a red bill and a distinctive grey casque on its forehead.

from $1.99

Horned curassowCritically endangered

Horned curassow

Pauxi unicornis

The horned curassow, or southern helmeted curassow, is a species of bird in the family Cracidae found in humid tropical and subtropical forests. It was first described by James Bond and Rodolphe Meyer de Schauensee in 1939 from a specimen collected in Bolivia, and further birds that were described from Peru in 1971 were thought to be a new subspecies.

from $1.99

Indian PeafowlLeast concern

Indian Peafowl

Pavo cristatus

The Indian peafowl, also known as the common peafowl, or blue peafowl, is a species of peafowl native to the Indian subcontinent. While it originated in the Indian subcontinent, it has since been introduced to many other parts of the world. Male peafowl are referred to as peacocks, and female peafowl are referred to as peahens, although both sexes are often referred to colloquially as a "peacock".

from $1.99

White-winged GuanEndangered

White-winged Guan

Penelope albipennis

The white-winged guan is a bird in the chachalaca, guan and curassow family Cracidae. It is endemic to northwestern Peru.

from $1.99

Band-tailed GuanLeast concern

Band-tailed Guan

Penelope argyrotis

The band-tailed guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Colombia and Venezuela.

from $1.99

Bearded GuanNear threatened

Bearded Guan

Penelope barbata

The bearded guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Ecuador and Peru. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forest. It is threatened by habitat loss.

from $1.99

Yungas guanNot evaluated

Yungas guan

Penelope bridgesi

The Yungas guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in the Andean foothills of Argentina and Bolivia.

from $1.99

Red-faced GuanLeast concern

Red-faced Guan

Penelope dabbenei

The red-faced guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Argentina and Bolivia.

from $1.99

Spix's GuanLeast concern

Spix's Guan

Penelope jacquacu

Spix's guan is a species of bird in the family Cracidae. It is "the prototypical cracid of the Amazonian lowlands." The common name commemorates the German naturalist Johann Baptist von Spix (1782-1826).

from $1.99

White-browed GuanVulnerable

White-browed Guan

Penelope jacucaca

The white-browed guan is a species of bird in the chachalaca, guan, and curassow family Cracidae. It is endemic to northeastern Brazil.

from $1.99

Marail GuanLeast concern

Marail Guan

Penelope marail

The marail guan or Cayenne guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, and Venezuela.

from $1.99

Andean GuanLeast concern

Andean Guan

Penelope montagnii

The Andean guan is a gamefowl species of the family Cracidae, in which it belongs to the guan subfamily Penelopinae. This bird occurs in the highlands of the Andes, from Venezuela and Colombia through Ecuador and Peru south to Bolivia and perhaps northwesternmost Argentina.

from $1.99

Dusky-legged GuanLeast concern

Dusky-legged Guan

Penelope obscura

The dusky-legged guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Uruguay, northeastern Argentina and southernmost areas of Paraguay and Brazil. In early 2021, the former subspecies P. o. bridgesi, found in southwestern Bolivia and northwestern Argentina, was elevated to species rank as Yungas guan.

from $1.99

Chestnut-bellied GuanVulnerable

Chestnut-bellied Guan

Penelope ochrogaster

The chestnut-bellied guan is a species of bird in the family Cracidae. It is found only in Brazil. Its natural habitats are subtropical or tropical dry forest and subtropical or tropical swampland. It is threatened by habitat loss.

from $1.99

Baudo GuanEndangered

Baudo Guan

Penelope ortoni

The Baudó guan is a species of bird from the family Cracidae. It is restricted to humid forests in the west Andean foothills of western Colombia and north-western Ecuador. It is highly sensitive to hunting and habitat destruction, with large sections of the main distribution in the Chocó having already disappeared. Consequently, it is considered to be endangered by BirdLife International and IUCN.

from $1.99

Cauca GuanVulnerable

Cauca Guan

Penelope perspicax

The Cauca guan is a bird in the chachalaca, guan and curassow family, Cracidae. It is a large guan, and like most guans leads a mostly arboreal life in humid forests, where it forages for fruit and leaves. The Cauca guan is endemic to Colombia's Cauca River valley.

from $1.99

White-crested guanVulnerable

White-crested guan

Penelope pileata

The white-crested guan is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, and curassows. It is found only in regions of the eastern Amazon basin of Brazil. The species is restricted to the southern riverbank of the Amazon River; also eastwards, the south bank of the Pará River south of Marajó Island at the Amazon River's outlet. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forest.

from $1.99

Crested guanNear threatened

Crested guan

Penelope purpurascens

The crested guan is a Near Threatened species in an ancient group of birds of the family Cracidae, which are related to the Australasian megapodes or mound builders (Megapodiidae). It is found from central Mexico through Central America and in Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Rusty-margined GuanNear threatened

Rusty-margined Guan

Penelope superciliaris

The rusty-margined guan is a species of bird in the family Cracidae, which includes the chachalacas, guans, and curassows. It is found in Argentina, Bolivia, Brazil, and Paraguay.

from $1.99

Highland GuanVulnerable

Highland Guan

Penelopina nigra

The highland guan is a species of bird in the family Cracidae. It is found in the highlands of El Salvador, Guatemala, Honduras, southern Mexico, and Nicaragua.

from $1.99

Red-throated Piping GuanVulnerable

Red-throated Piping Guan

Pipile cujubi

The red-throated piping guan is a species of bird in the chachalaca, guan, and curassow family Cracidae. It is found in Bolivia and Brazil.

from $1.99

Blue-throated Piping GuanLeast concern

Blue-throated Piping Guan

Pipile cumanensis

The blue-throated piping guan is a species of bird in subfamily Penelopina of family Cracidae, the guans, chachalacas, and curassows. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, the Guianas, Peru, and Venezuela.

from $1.99

White-throated piping guanNear threatened

White-throated piping guan

Pipile grayi

The white-throated piping guan is a near threatened species of bird in subfamily Penelopinae of family Cracidae, the guans, chachalacas, and curassows. It is found in Bolivia, Brazil, Paraguay, and Peru.

from $1.99

Black-fronted Piping GuanEndangered

Black-fronted Piping Guan

Pipile jacutinga

The black-fronted piping guan or jacutinga in Brazilian Portuguese is a bird in the chachalaca, guan, and curassow family Cracidae. It is native to the Serra do Mar coastal forests, Paraguay and northeastern Argentina.

from $1.99

Trinidad Piping GuanCritically endangered

Trinidad Piping Guan

Pipile pipile

The Trinidad piping guan locally known as the pawi, is a bird in the chachalaca, guan and curassow family Cracidae, endemic to the island of Trinidad. It is a large bird, somewhat resembling a turkey in appearance, and research has shown that its nearest living relative is the blue-throated piping guan from South America. It is a mainly arboreal species feeding mostly on fruit, but also on flowers and leaves.

from $1.99