Estrildidae

Species in the family Estrildidae. 127 species

Order: Passeriformes

Red-headed finchLeast concern

Red-headed finch

Amadina erythrocephala

The red-headed finch is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,600,000 km2 (620,000 sq mi). It is found in Angola, Botswana, Lesotho, Namibia, South Africa and Zimbabwe.

from $1.99

Cut-throat finchLeast concern

Cut-throat finch

Amadina fasciata

The cut-throat finch is a common species of estrildid finch found throughout Africa; it is also known as the bearded finch, the ribbon finch, the cut throat, and the weaver finch.

from $1.99

Red avadavatLeast concern

Red avadavat

Amandava amandava

The red avadavat, red munia or strawberry finch, is a sparrow-sized bird of the family Estrildidae. It is found in the open fields and grasslands of tropical Asia and is popular as a cage bird due to the colourful plumage of the males in their breeding season. It breeds in the Indian subcontinent in the monsoon season.

from $1.99

Green avadavatVulnerable

Green avadavat

Amandava formosa

The green avadavat or green munia is a species of Estrildid finch with green and yellow on the body, a bright red bill and black "zebra stripes" on the flanks. They are endemic to the Indian subcontinent and were formerly popular as cagebirds. The name "avadavat" is a corruption of the name the city of Ahmedabad in Gujarat, India, which was a centre of bird trade.

from $1.99

Orange-breasted waxbillLeast concern

Orange-breasted waxbill

Amandava subflava

The orange-breasted waxbill, also known as the zebra waxbill, is a small sparrow-like bird with a reddish iris, orange breast, red bill and dark olive-green plumage. The male has a red rump, dark bars on the whitish flank and a scarlet eyebrow stripe. The female is duller and smaller than male; it also lacks the male's red eyebrow.

from $1.99

Black-cheeked WaxbillNot evaluated

Black-cheeked Waxbill

Brunhilda charmosyna

The black-cheeked waxbill or red-rumped waxbill is a common species of estrildid finch found in east Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 400,000 km2 (150,000 sq mi).

from $1.99

Black-faced WaxbillNot evaluated

Black-faced Waxbill

Brunhilda erythronotos

The black-faced waxbill is a common species of estrildid finch found in southern Africa. It is found in Angola, Botswana, Kenya, Namibia, Rwanda, South Africa, Tanzania, Uganda, Zambia and Zimbabwe. The IUCN has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Angola waxbillLeast concern

Angola waxbill

Coccopygia bocagei

The Angola waxbill is a species of estrildid finch endemic to western Angola. Some taxonomists consider it to be conspecific with the swee waxbill of the south and east of South Africa; it differs from this in the yellowish belly and undertail coverts, rather than grey as in the swee waxbill.

from $1.99

Swee waxbillLeast concern

Swee waxbill

Coccopygia melanotis

The swee waxbill, is a common species of estrildid finch native to Southern Africa.

from $1.99

Yellow-bellied waxbillLeast concern

Yellow-bellied waxbill

Coccopygia quartinia

The yellow-bellied waxbill is a species of estrildid finch native to East Africa. The bird is now named yellow-bellied swee.

from $1.99

Dusky crimsonwingLeast concern

Dusky crimsonwing

Cryptospiza jacksoni

The dusky crimsonwing is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 78,000 km2.

from $1.99

Red-faced crimsonwingLeast concern

Red-faced crimsonwing

Cryptospiza reichenovii

The red-faced crimsonwing is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 390,000 km2.

from $1.99

Abyssinian crimsonwingLeast concern

Abyssinian crimsonwing

Cryptospiza salvadorii

The Abyssinian crimsonwing, also known as the Ethiopian crimsonwing, Salvadori's crimsonwing or crimson-backed forest finch, is a common species of estrildid finch found in eastern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 190,000 km2 (73,000 mi2).

from $1.99

Shelley's crimsonwingEndangered

Shelley's crimsonwing

Cryptospiza shelleyi

Shelley's crimsonwing is a vulnerable species of estrildid finch native to the Albertine Rift montane forests. It has shown population decline over the past few decades, with a current population estimate of 1,000–2,499. This is possibly related to uncontrolled deforestation.

from $1.99

Plum-headed finchNot evaluated

Plum-headed finch

Emblema modestum

The plum-headed finch also known as cherry finch is a common species of estrildid finch found in Australia. It has an estimated global extent of occurrence of 100,000 – 1,000,000 km2.

from $1.99

Painted finchLeast concern

Painted finch

Emblema pictum

The painted finch is a common species of estrildid finch found in Australia. The painted finch acquired its name due to the red and white spotted and mottled underparts of both males and females. The binomial comes from emblema meaning 'mosaic or inlaid work'; and pictum derives from the Latin word pictus, meaning 'painted'. Other names include Emblema finch, mountain finch, painted firetail and Emblema.

from $1.99

Star finchNot evaluated

Star finch

Emblema ruficauda

The star finch is a seed-eating bird species found in northern Australia. It has a distinctive red face and bill, and broad white spots down its flanks. One of its three subspecies may be extinct.

from $1.99

Red-headed parrotfinchLeast concern

Red-headed parrotfinch

Erythrura cyaneovirens

The red-headed parrotfinch is a common species of estrildid finch found in Samoa. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Tawny-breasted parrotfinchLeast concern

Tawny-breasted parrotfinch

Erythrura hyperythra

The tawny-breasted parrotfinch is a species of estrildid finch found in Indonesia, Malaysia and the Philippines. It is found in tropical montane moist forests, grassy clearings and forest edges. The IUCN has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Pink-billed parrotfinchVulnerable

Pink-billed parrotfinch

Erythrura kleinschmidti

The pink-billed parrotfinch is a species of estrildid finch found on the island of Viti Levu, Fiji. Commonly found at undisturbed mature forest in the centre and east of Viti Levu, e.g. Joske's Thumb near Suva. This species is found at mid-height along tree-trunks and branches, usually alone or in pairs but also joining mixed-species flocks, feeding primarily on insects, but also on flower buds and fruits.

from $1.99

Papuan parrotfinchLeast concern

Papuan parrotfinch

Erythrura papuana

The Papuan parrotfinch is a common species of estrildid finch found in New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 50,000 to 100,000 km2. There is some doubt as to whether this species and the blue-faced parrotfinch are conspecific.

from $1.99

Fiji parrotfinchLeast concern

Fiji parrotfinch

Erythrura pealii

The Fiji parrotfinch is a species of estrildid finch endemic to Fiji that was formerly considered to be a subspecies of the red-headed parrotfinch. This parrotfinch is a small, mainly green bird with a red head and tail and a stubby dark grey bill. It is found in both forested and open habitats, and has adapted well to man-made environments such as grasslands, pasture and gardens.

from $1.99

Pin-tailed parrotfinchLeast concern

Pin-tailed parrotfinch

Erythrura prasina

The pin-tailed parrotfinch is a common species of estrildid finch found in Southeast Asia: Malaysia, Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Burma, Vietnam, Thailand and China. It has an estimated global extent of occurrence of 10,000,000 km2.

from $1.99

Red-throated parrotfinchLeast concern

Red-throated parrotfinch

Erythrura psittacea

The red-throated parrotfinch is a species of estrildid finch found in New Caledonia. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Royal parrotfinchNot evaluated

Royal parrotfinch

Erythrura regia

The royal parrotfinch is a species of estrildid finch endemic to Vanuatu in the South Pacific Ocean. It is found commonly at mid-altitudes on the larger islands such as Espiritu Santo, above 300 m., but it also can be found at small sea-level islands in fruiting figs in forest edge in Emae and Tongoa. This species is usually found in singles, pairs or small groups feeding on figs in the forest canopy.

from $1.99

Blue-faced parrotfinchLeast concern

Blue-faced parrotfinch

Erythrura trichroa

The blue-faced parrotfinch is a locally common species of estrildid finch found in north-eastern Australia, eastern Indonesia, Papua New Guinea, the Solomon Islands, Vanuatu and New Caledonia, with disjunct populations in Micronesia and Palau. It has an estimated global extent of occurrence of 10,000,000 km2.

from $1.99

Tricolored parrotfinchLeast concern

Tricolored parrotfinch

Erythrura tricolor

The tricolored parrotfinch is a species of estrildid finch found in Timor and the southern Moluccas. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Green-faced parrotfinchVulnerable

Green-faced parrotfinch

Erythrura viridifacies

The green-faced parrotfinch is a rare species of estrildid finch found in northern Philippines, on Luzon, Mindoro, Panay, Negros and Cebu islands. It is an elusive and nomadic bird with mostly green plummage with a bright red vent and tail, rarely seen but large flocks of up to 1,000 birds have been reported feeding on bamboo flowers.

from $1.99

Common WaxbillLeast concern

Common Waxbill

Estrilda astrild

The common waxbill, also known as the St Helena waxbill, is a small passerine bird belonging to the estrildid finch family. It is native to sub-Saharan Africa but has been introduced to many other regions of the world and now has an estimated global extent of occurrence of 10,000,000 km2. It is popular and easy to keep in captivity.

from $1.99

Black-headed WaxbillLeast concern

Black-headed Waxbill

Estrilda atricapilla

The black-headed waxbill is a common species of estrildid finch found in central Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 620,000 km².

from $1.99

Kandt's waxbillLeast concern

Kandt's waxbill

Estrilda kandti

Kandt's waxbill is a species of estrildid finch found in central Africa. It is sometimes considered conspecific with the black-headed waxbill.

from $1.99

Orange-cheeked WaxbillLeast concern

Orange-cheeked Waxbill

Estrilda melpoda

The orange-cheeked waxbill is a common species of estrildid finch native to western and central Africa, with an estimated global extent of occurrence of 3,600,000 km2.

from $1.99

Black-crowned WaxbillLeast concern

Black-crowned Waxbill

Estrilda nonnula

The black-crowned waxbill is a common species of estrildid finch found in western-central Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,000,000 km2.

from $1.99

Fawn-breasted WaxbillLeast concern

Fawn-breasted Waxbill

Estrilda paludicola

The fawn-breasted waxbill is a common species of estrildid finch found in central Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,800,000 km2. Estrilda paludicola, E. ochrogaster and E. poliopareia have been lumped into E. paludicola.

from $1.99

Crimson-rumped WaxbillLeast concern

Crimson-rumped Waxbill

Estrilda rhodopyga

The crimson-rumped waxbill also known as rosy-rumped waxbill is a common species of estrildid finch found in eastern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 830,000 km2.

from $1.99

Arabian WaxbillLeast concern

Arabian Waxbill

Estrilda rufibarba

The Arabian waxbill is a highly sociable species of estrildid finch native to Yemen and south-western Saudi Arabia. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 – 50,000 km2.

from $1.99

Black-rumped WaxbillLeast concern

Black-rumped Waxbill

Estrilda troglodytes

The black-rumped waxbill is a common species of estrildid finch found in Southern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 2,000,000 km2.

from $1.99

African silverbillLeast concern

African silverbill

Euodice cantans

The African silverbill is a small passerine bird formerly considered conspecific with the Asian species Indian silverbill,. This estrildid finch is a common resident breeding bird in dry savanna habitat, south of the Sahara Desert. This species has also been introduced to other countries such as Portugal, Qatar and United States.

from $1.99

Indian silverbillLeast concern

Indian silverbill

Euodice malabarica

The Indian silverbill or white-throated munia is a small passerine bird found in the Indian subcontinent and adjoining regions that was formerly considered to include the closely related African silverbill. This estrildid finch is a common resident breeding bird in the drier regions of the Middle East and the Indian subcontinent.

from $1.99

Dusky twinspotLeast concern

Dusky twinspot

Euschistospiza cinereovinacea

The dusky twinspot is a species of estrildid finch found in Sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 130,000 km2.

from $1.99

Dybowski's twinspotLeast concern

Dybowski's twinspot

Euschistospiza dybowskii

Dybowski's twinspot is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 450,000 km2.

from $1.99

Lavender WaxbillNot evaluated

Lavender Waxbill

Glaucestrilda caerulescens

The lavender waxbill is a common species of estrildid finch native to Central Africa and successfully introduced on Hawaiʻi. It has an estimated global extent of occurrence of 620,000 km2 (240,000 sq mi).

from $1.99

Grey WaxbillNot evaluated

Grey Waxbill

Glaucestrilda perreini

The grey waxbill or black-tailed waxbill is a common species of estrildid finch found in wetter land of Southern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 670,000 km2 (260,000 sq mi).

from $1.99

Cinderella WaxbillNot evaluated

Cinderella Waxbill

Glaucestrilda thomensis

The Cinderella waxbill is a near-threatened species of estrildid finch found in drier regions of southwestern Angola around the Namibe Province, north and east to the southwest of the Huíla Province and north to Fazenda do Cuito in Huambo, and also in the extreme northwestern part of Namibia. It has an estimated global distribution of 95,700 km2 (36,900 sq mi).

from $1.99

Violet-eared waxbillLeast concern

Violet-eared waxbill

Granatina granatina

The violet-eared waxbill or common grenadier is a common species of estrildid finch found in drier land of Southern Africa.

from $1.99

Purple grenadierLeast concern

Purple grenadier

Granatina ianthinogaster

The purple grenadier is a common species of estrildid finch found in eastern Africa.

from $1.99

Pictorella mannikinLeast concern

Pictorella mannikin

Heteromunia pectoralis

The pictorella mannikin, pictorella munia, or pictorella finch is small brown and grey finch with a grey bill and distinctive scaly white breast plate which is endemic to northern Australia. It is a seed-eater found in pairs and small flocks in dry savannah and subtropical or tropical dry lowland grassland.

from $1.99

Pink-throated twinspotLeast concern

Pink-throated twinspot

Hypargos margaritatus

The pink-throated twinspot is a small seed-eating bird in the family Estrildidae. It inhabits dry savanna and moist, subtropical/tropical (lowland) shrubland habitats near the southeast African coast in Mozambique, South Africa and Eswatini. It has a large range, with an estimated global extent of occurrence of 160,000 km2.

from $1.99

Red-throated twinspotLeast concern

Red-throated twinspot

Hypargos niveoguttatus

The red-throated twinspot or Peters's twinspot is a common species of bird found in sub-saharan Africa. This species has a large range, with an estimated global extent of occurrence of 2,000,000 km2 (770,000 sq mi).

from $1.99

Landana firefinchNot evaluated

Landana firefinch

Lagonosticta landanae

The African firefinch, also called the blue-billed firefinch, is a common species of estrildid finch found in many parts of Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 5,400,000 km2 (2,100,000 mi2).

from $1.99

Black-faced firefinchLeast concern

Black-faced firefinch

Lagonosticta larvata

The black-faced firefinch is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 2,100,000 km2.

from $1.99

Brown firefinchLeast concern

Brown firefinch

Lagonosticta nitidula

The brown firefinch is a common species of estrildid finch found in Southern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,300,000 km2.

from $1.99

Black-bellied firefinchLeast concern

Black-bellied firefinch

Lagonosticta rara

The black-bellied firefinch is a common species of estrildid finch found in Africa.

from $1.99

Jameson's firefinchLeast concern

Jameson's firefinch

Lagonosticta rhodopareia

Jameson's firefinch is a common species of estrildid finch, sparsely spread across sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 2,600,000 km2.

from $1.99

African firefinchLeast concern

African firefinch

Lagonosticta rubricata

The African firefinch, also called the blue-billed firefinch, is a common species of estrildid finch found in many parts of Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 5,400,000 km2 (2,100,000 mi2).

from $1.99

Bar-breasted firefinchLeast concern

Bar-breasted firefinch

Lagonosticta rufopicta

The bar-breasted firefinch is a common species of estrildid finch found in western and central Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 2,900,000 km².

from $1.99

Rock firefinchLeast concern

Rock firefinch

Lagonosticta sanguinodorsalis

The rock firefinch is a species of estrildid finch found in the Jos Plateau of central Nigeria and in Cameroon. It has an estimated global extent of occurrence of 29,000 km2 (11,000 sq mi). The rock firefinch was discovered recently, in 1998. Rock firefinches fall in the family Estrildidae, which contains small passerine birds of the Old World and Australasia.

from $1.99

Red-billed firefinchLeast concern

Red-billed firefinch

Lagonosticta senegala

The red-billed firefinch or Senegal firefinch is a small seed-eating bird in the family Estrildidae. This is a resident breeding bird in most of Sub-Saharan Africa with an estimated global extent of occurrence of 10,000,000 km2. It was introduced to Egypt, but the population there has become extinct. It was also introduced to southern Algeria where it is currently expanding northward.

from $1.99

Chad firefinchLeast concern

Chad firefinch

Lagonosticta umbrinodorsalis

The Chad firefinch or Reichenow's firefinch is a small passerine bird belonging to the firefinch genus Lagonosticta in the estrildid finch family Estrildidae. It is restricted to a small area of Central Africa. It was formerly classified as a subspecies of Jameson's firefinch but is now often treated as a separate species.

from $1.99

Madagascar mannikinLeast concern

Madagascar mannikin

Lepidopygia nana

The Madagascar mannikin is a common species of estrildid finch native to Madagascar. It has an estimated global extent of occurrence of 100,000 to 1,000,000 km2. Other names for this species include Madagascar munia, bibfinch, African bibfinch, African parsonfinch, and dwarf mannikin.

from $1.99

Chestnut muniaLeast concern

Chestnut munia

Lonchura atricapilla

The chestnut munia or black-headed munia is a small passerine. It was formerly considered conspecific with the closely related tricoloured munia, but is now widely accepted as a separate species. This estrildid finch is a resident breeding bird in Bangladesh, Brunei, Cambodia, China, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Burma, Nepal, the Philippines, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam and Hawaii.

from $1.99

Grey-headed mannikinLeast concern

Grey-headed mannikin

Lonchura caniceps

The grey-headed mannikin or grey-headed munia is a species of estrildid finch, native to the Papuan Peninsula. It has an estimated global extent of occurrence of 50,000 to 100,000 km2. It is found in moist savanna, shrubland & wetlands. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Chestnut-breasted mannikinLeast concern

Chestnut-breasted mannikin

Lonchura castaneothorax

The chestnut-breasted mannikin, also known as the chestnut-breasted munia or bully bird, is a small brown-backed munia with a black face and greyish crown and nape. It has a broad ferruginous breast bar above a white belly. The species' natural range includes Australia, Indonesia, and Papua New Guinea. It has also been introduced to French Polynesia and New Caledonia.

from $1.99

White-capped muniaLeast concern

White-capped munia

Lonchura ferruginosa

The white-capped munia is a species of estrildid finch found in Java and Bali. It is found in marshes, swamps, fens, grasslands habitat. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Yellow-rumped mannikinLeast concern

Yellow-rumped mannikin

Lonchura flaviprymna

The yellow-rumped mannikin also known as the yellow-rumped munia, is a species of estrildid finch found in the eastern Kimberley region and north-west Northern Territory, Australia. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2. It is found in subtropical to tropical mangrove, moist savanna and wetland habitats. The conservation status of the species is evaluated as being of Least Concern.

from $1.99

Forbes's mannikinLeast concern

Forbes's mannikin

Lonchura forbesi

Forbes's mannikin or the New Ireland munia, is a species of estrildid finch breeding in Papua New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2. It is found in subtropical or tropical lowland dry grassland habitat. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Dusky muniaLeast concern

Dusky munia

Lonchura fuscans

The dusky munia is a species in the estrildid finch Family and is endemic to Borneo. It is also commonly referred to as the Dusky mannikin and the Bornean munia. It is in the genus Lonchura and is a monotypic species, so there are no subspecies.

from $1.99

Great-billed MannikinLeast concern

Great-billed Mannikin

Lonchura grandis

The great-billed mannikin or grand munia is a species of estrildid finch found in northern and eastern New Guinea. It is found in wetlands habitat. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Mottled mannikinLeast concern

Mottled mannikin

Lonchura hunsteini

Mottled mannikin or mottled munia is a species of estrildid finch breeding in New Ireland. This species is also introduced to Pohnpei. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2. It is found in subtropical/ tropical (lowland) dry grassland habitat.

from $1.99

Black-throated muniaLeast concern

Black-throated munia

Lonchura kelaarti

The black-throated munia or Jerdon's mannikin is a small passerine bird. This estrildid finch is a resident breeding bird in the hills of southwest India, the Western Ghats, Eastern Ghats and Sri Lanka.

from $1.99

White-bellied muniaLeast concern

White-bellied munia

Lonchura leucogastra

The white-bellied munia is a species of estrildid finch. It is found in Malesia. Its natural habitat is subtropical/ tropical lowland moist forest habitat, and it is also found in grasslands and residential areas. The status of the species is evaluated as Least Concern. It is an invasive species.

from $1.99

Javan muniaLeast concern

Javan munia

Lonchura leucogastroides

The Javan munia is a species of estrildid finch native to southern Sumatra, Java, Bali and Lombok islands in Indonesia. It was introduced in Singapore and the Malay Peninsula; It inhabits subtropical and tropical dry shrubland and grassland habitat. It has been assessed as Least Concern on the IUCN Red List.

from $1.99

White-headed muniaLeast concern

White-headed munia

Lonchura maja

The white-headed munia (Lonchura maja) is a small passerine bird belonging to the estrildid finch family. This species is often confused with, and referred to as, the Pale-headed munia which can be differentiated by tan coloured flanks which are lighter than the brown wings and also by the absence of the black belly.

from $1.99

Tricoloured muniaLeast concern

Tricoloured munia

Lonchura malacca

The tricoloured munia is an estrildid finch, native to Bangladesh, India, Sri Lanka, Pakistan, and southern China. The species has also been introduced to the Caribbean, in Trinidad, Jamaica, Hispaniola, Puerto Rico, Cuba, and Venezuela. This species, like the chestnut munia has been known as the black-headed munia.

from $1.99

Buff-bellied mannikinLeast concern

Buff-bellied mannikin

Lonchura melaena

The buff-bellied mannikin, also known as the sooty munia or Bismarck munia, is a species of estrildid finch found in New Britain and Buka Island. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Black-faced muniaLeast concern

Black-faced munia

Lonchura molucca

The black-faced munia is a species of estrildid finch found in Indonesia and East Timor. It occurs in a wide range of habitats including artificial landscapes, forest, grassland and savannah. It was first described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in the twelfth edition of his Systema Naturae in 1766. The IUCN has evaluated the status of this bird as being of least concern.

from $1.99

Western alpine mannikinLeast concern

Western alpine mannikin

Lonchura montana

The western alpine mannikin also known as Snow Mountain mannikin or western alpine munia is a small, approximately 11.5 cm long, estrildid finch. Both sexes are similar with dark brown plumage, black face, buff chest and black-barred white abdomen. The young has black bill, dark brown plumage and buffy-white below.

from $1.99

Grey-crowned mannikinLeast concern

Grey-crowned mannikin

Lonchura nevermanni

The grey-crowned mannikin, or grey-crowned munia, is a species of estrildid finch of southern New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Pale-headed muniaLeast concern

Pale-headed munia

Lonchura pallida

The pale-headed munia is a species of estrildid finch native to eastern Indonesia and Timor-Leste. It inhabits subtropical and tropical lowlands, dry shrubland, grassland, marshes and agricultural areas. The species has shown recent range expansion due to increasing agriculture and land clearance. It has recently crossed the Wallace Line to establish breeding populations on Nusa Penida, and is now recorded on Bali.

from $1.99

Scaly-breasted muniaLeast concern

Scaly-breasted munia

Lonchura punctulata

The scaly-breasted munia or spotted munia, known in the pet trade as nutmeg mannikin or spice finch, is a sparrow-sized estrildid finch native to tropical Asia. A species of the genus Lonchura, it was formally described and named by Carl Linnaeus in 1758. Its name is based on the distinct scale-like feather markings on the breast and belly. The adult is brown above and has a dark conical bill.

from $1.99

Five-colored muniaLeast concern

Five-colored munia

Lonchura quinticolor

The five-colored munia is a common species of estrildid finch found in the Lesser Sunda Islands. It inhabits many different habitats even in artificial landscapes, forest, shrubland and wet grassland habitats. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Hooded mannikinLeast concern

Hooded mannikin

Lonchura spectabilis

The hooded mannikin or hooded munia, also known as the New Britain mannikin or Sclater's mannikin, is a species of estrildid finch found in New Britain and New Guinea.

from $1.99

White-rumped MuniaLeast concern

White-rumped Munia

Lonchura striata

The white-rumped munia or white-rumped mannikin, sometimes called striated finch in aviculture, is a small passerine bird from the family of waxbill "finches" (Estrildidae). These are not close relatives of the true finches (Fringillidae) or true sparrows (Passeridae).

from $1.99

Black mannikinLeast concern

Black mannikin

Lonchura stygia

The black mannikin or black munia, is a species of estrildid finch found in New Guinea, from Mandum to Lake Daviumbu, Papua New Guinea. It is commonly found in flocks of maximum 20 birds, inhabiting savannas, wetlands, but sometimes they were also seen at rice crops.

from $1.99

Black-breasted mannikinLeast concern

Black-breasted mannikin

Lonchura teerinki

The black-breasted mannikin, also known as black-breasted munia, is a species of estrildid finch endemic to West Papua, Indonesia. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2. It is found in subtropical/ tropical lowland dry shrubland and high altitude grassland habitat. The status of the species is Least Concern.

from $1.99

Grey-banded mannikinLeast concern

Grey-banded mannikin

Lonchura vana

The grey-banded mannikin, or grey-banded munia, is a species of estrildid finch known to be found in Anggi Gigi, Tamrau Mountains, and Arfak Mountains in the Vogelkop Peninsula in north-western Papua, Indonesia. This species inhabits mid-mountain wet grassland and marshland. It also can be found on abandoned agricultural plots near human settlements.

from $1.99

Green-backed twinspotLeast concern

Green-backed twinspot

Mandingoa nitidula

The green-backed twinspot or green twinspot is an estrildid finch found in many parts of Sub-Saharan Africa. The IUCN has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Crimson finchLeast concern

Crimson finch

Neochmia phaeton

The crimson finch is a species of bird in the family Estrildidae. It is found throughout Northern Australia as well as parts of southern New Guinea. Crimson finches feature a distinctively bright crimson coat and are known for their aggression.

from $1.99

Red-browed finchLeast concern

Red-browed finch

Neochmia temporalis

The red-browed finch is an estrildid finch native to the east coast of Australia. This species has established introduced populations near Perth and in the Darling Ranges, and is also feral in French Polynesia. It is commonly found in temperate forest and dry savannah habitats. It may also be found in dry forest and mangrove habitats in tropical regions.

from $1.99

White-collared olivebackLeast concern

White-collared oliveback

Nesocharis ansorgei

The white-collared oliveback is a species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 94,000 km2.

from $1.99

Grey-headed olivebackLeast concern

Grey-headed oliveback

Nesocharis capistrata

The grey-headed oliveback, also known as the white-cheeked oliveback, is a common species of estrildid finch. It has an estimated global extent of occurrence of 800,000 km2 (310,000 sq mi).

from $1.99

Shelley's olivebackLeast concern

Shelley's oliveback

Nesocharis shelleyi

Shelley's oliveback, also known as the Fernando Po oliveback, is a species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 55,000 km2.

from $1.99

Chestnut-breasted nigritaLeast concern

Chestnut-breasted nigrita

Nigrita bicolor

The chestnut-breasted nigrita is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 3,000,000 km2.

from $1.99

Grey-headed nigritaLeast concern

Grey-headed nigrita

Nigrita canicapillus

The grey-headed nigrita is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 3,700,000 km2.

from $1.99

White-breasted nigritaLeast concern

White-breasted nigrita

Nigrita fusconotus

The white-breasted nigrita is a very small nigrita with a rather waxbill-like appearance, a black cap and tail contrast with a brown back and wings and white under parts. Both sexes are alike but the immature has the crown, rump and tail browner.

from $1.99

Pale-fronted nigritaLeast concern

Pale-fronted nigrita

Nigrita luteifrons

The pale-fronted nigrita is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 2,500,000 km2.

from $1.99

Mountain firetailLeast concern

Mountain firetail

Oreostruthus fuliginosus

The mountain firetail is a common species of estrildid finch found in New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000–50,000 km2 (7,700–19,300 sq mi). It is the only species in the genus Oreostruthus.

from $1.99

Black-faced quailfinchLeast concern

Black-faced quailfinch

Ortygospiza atricollis

The black-faced quailfinch, is a common subspecies of estrildid finch found in western and central of Africa. Some taxonomists consider it to be conspecific with the African quailfinch, others consider all three species to be conspecific.

from $1.99

Timor sparrowVulnerable

Timor sparrow

Padda fuscata

The Timor sparrow, also known as Timor dusky sparrow, is a small passerine bird. The bird inhabits the grasslands and lowlands of the Timor archipelago with its distribution typically sparse. Its diet consists mainly of rice and seeds and is considered a rice pest in Timor-Leste.

from $1.99

Java sparrowEndangered

Java sparrow

Padda oryzivora

The Java sparrow, also known as the Java finch, Java rice sparrow or Java rice bird, is a small passerine bird. This species in the family Estrildidae is a resident breeding bird in Java, Bali, and Bawean in Indonesia. It is a popular cage bird, and has been introduced into many other countries.

from $1.99

Locust finchLeast concern

Locust finch

Paludipasser locustella

The locust finch or locustfinch is a species of waxbill found in south-central and south-eastern Africa. It is the only species in the genus Paludipasser. It is sometimes placed in the genus Ortygospiza.

from $1.99

Jameson's antpeckerLeast concern

Jameson's antpecker

Parmoptila jamesoni

Jameson's antpecker is a songbird species found in central Africa. Like all antpeckers, it is tentatively placed in the estrildid finch family (Estrildidae). It has traditionally been included as a subspecies of P. rubrifrons and the common name Jameson's antpecker was sometimes used for both taxa. But today, they are often considered distinct species.

from $1.99

Red-fronted antpeckerNear threatened

Red-fronted antpecker

Parmoptila rubrifrons

The red-fronted antpecker is a species of songbird found in Western Africa. Like all antpeckers, it is placed in the estrildid finch family, Estrildidae. Jameson's antpecker has sometimes been considered as a subspecies.

from $1.99

Woodhouse's antpeckerLeast concern

Woodhouse's antpecker

Parmoptila woodhousei

Woodhouse's antpecker is a species of passerine bird found in West Africa that is placed in the estrildid finch family, Estrildidae. The name commemorates the American explorer and collector Samuel Washington Woodhouse.

from $1.99

Long-tailed finchLeast concern

Long-tailed finch

Poephila acuticauda

The long-tailed finch is a common species of estrildid finch found in northern Australia, from the Kimberley region to the Gulf of Carpentaria. It is a predominantly fawn-coloured bird with a pale grey head and prominent black bib and eyes. It inhabits dry savannah habitats in Australia and adapts readily to aviculture. It is known as the Hex finch in the United Kingdom, and Heck's finch in other parts of the world.

from $1.99

Black-throated finchLeast concern

Black-throated finch

Poephila cincta

The black-throated finch, or parson finch, is a species of estrildid finch found in grassy woodlands throughout north-east Australia from Cape York Peninsula to central Queensland.

from $1.99

Masked finchLeast concern

Masked finch

Poephila personata

The masked finch is a small passerine bird in the estrildid finch family, Estrildidae. It is a common resident of dry savannah across northern Australia, from the Kimberley, across the Top End, the Gulf country and the southern part of Cape York Peninsula, as far east as Chillagoe, but always near water.

from $1.99

Lesser seedcrackerLeast concern

Lesser seedcracker

Pyrenestes minor

The lesser seedcracker or Nyasa seedcracker is a fairly common species of estrildid finch found in eastern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 925,000 km2 (357,000 mi2) and is found in Malawi, Mozambique, Tanzania and Zimbabwe. The International Union for Conservation of Nature has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Black-bellied seedcrackerLeast concern

Black-bellied seedcracker

Pyrenestes ostrinus

The black-bellied seedcracker is a bird species of the family Estrildidae. They live in most Central African countries and inhabit tropical rainforest. The species comprises individuals with different physical appearance which are grouped into three categories. Adults are mainly granivorous but diet preference varies with bill size and food availability.

from $1.99

Crimson seedcrackerLeast concern

Crimson seedcracker

Pyrenestes sanguineus

The crimson seedcracker is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 834,000 km2 (322,000 mi2). It is found in Burkina Faso, Côte d'Ivoire, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Senegal and Sierra Leone. The International Union for Conservation of Nature has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Orange-winged pytiliaLeast concern

Orange-winged pytilia

Pytilia afra

The orange-winged pytilia, also known as the golden-backed pytilia, is a species of estrildid finch found in Africa. It has a wide range and the International Union for Conservation of Nature has assessed it as being of least concern.

from $1.99

Yellow-winged pytiliaLeast concern

Yellow-winged pytilia

Pytilia hypogrammica

The yellow-winged pytilia, also known as the red-faced pytilia, is an African estrildid finch.

from $1.99

Green-winged pytiliaLeast concern

Green-winged pytilia

Pytilia melba

The green-winged pytilia is a small colourful seed-eating bird in the family Estrildidae. It is widespread throughout Sub-Saharan Africa, though it is more rarely seen in central, far southern and coastal western parts of the continent.

from $1.99

Red-winged PytiliaLeast concern

Red-winged Pytilia

Pytilia phoenicoptera

The red-winged pytilia is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 370,000 km2 (140,000 sq mi).

from $1.99

Black-and-white mannikinLeast concern

Black-and-white mannikin

Spermestes bicolor

The black-and-white mannikin also black-and-white munia or red-backed mannikin, is a species of estrildid finch, widely present throughout sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 4,200,000 km2 (1,600,000 sq mi). It is found in moist savanna and subtropical or tropical moist lowland forest habitat. The status of the species is evaluated as least concern.

from $1.99

Bronze mannikinLeast concern

Bronze mannikin

Spermestes cucullata

The bronze mannikin or bronze munia is a small passerine bird of the Afrotropics. This very social estrildid finch is an uncommon to locally abundant bird in much of Africa south of the Sahara Desert, where it is resident, nomadic or irruptive in mesic savanna or forest margin habitats. It has an estimated global extent of occurrence of 23,600,000 km2 (9,100,000 sq mi).

from $1.99

Magpie mannikinLeast concern

Magpie mannikin

Spermestes fringilloides

The magpie mannikin or magpie munia is a species of estrildid finch, sparsely present across Sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,400,000 km2.

from $1.99

Grey-headed silverbillNot evaluated

Grey-headed silverbill

Spermestes griseicapilla

The grey-headed silverbill, also known as pearl-headed mannikin, is a species of estrildid finch found in eastern Africa, Ethiopia, Kenya, South Sudan, and Tanzania. It has an estimated global extent of occurrence of 400,000 km2 (150,000 sq mi). It was formerly usually placed in the monotypic genus Odontospiza as Odontospiza caniceps and sometimes placed in the genus Lonchura.

from $1.99

Western bluebillLeast concern

Western bluebill

Spermophaga haematina

The western bluebill is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 1,900,000 km2.

from $1.99

Red-headed bluebillLeast concern

Red-headed bluebill

Spermophaga ruficapilla

The red-headed bluebill is a common species of estrildid finch found in Sub-Saharan Africa.

from $1.99

Beautiful firetailLeast concern

Beautiful firetail

Stagonopleura bella

The beautiful firetail is a common species of estrildid finch found in Australia. It has an estimated global extent of occurrence of 1,000,000 km2 (390,000 sq mi). The species inhabits temperate shrubland habitats in Australia. The IUCN has classified the species as being of least concern.

from $1.99

Diamond firetailVulnerable

Diamond firetail

Stagonopleura guttata

The diamond firetail is a species of estrildid finch that is endemic to Australia. It has a patchy distribution and generally occupies drier forests and grassy woodlands west of the Great Dividing Range from South East Queensland to the Eyre Peninsula in South Australia. While it is a small stocky bird it is one of the largest finches in Australia.

from $1.99

Red-eared firetailLeast concern

Red-eared firetail

Stagonopleura oculata

The red-eared firetail, also known as the boorin, is a small finch-like species of bird. It occurs in dense wetland vegetation of coastal to sub-coastal regions in Southwest Australia. Its appearance is considered appealing, with white spots, black barring and vivid crimson marks at the ear and upper tail.

from $1.99

Double-barred finchLeast concern

Double-barred finch

Taeniopygia bichenovii

The double-barred finch is an estrildid finch found in dry savannah, tropical (lowland) dry grassland and shrubland habitats in northern and eastern Australia. It is sometimes referred to as Bicheno's finch or as the owl finch, the latter of which owing to the dark ring of feathers around the face. It is the only species placed in the genus Stizoptera .

from $1.99

Australian zebra finchLeast concern

Australian zebra finch

Taeniopygia castanotis

The Australian zebra finch is the most common estrildid finch of Central Australia. It ranges over most of the continent, avoiding only the cool humid south and some areas of the tropical far north. The bird has been introduced to Puerto Rico and Portugal.

from $1.99

Sunda zebra finchLeast concern

Sunda zebra finch

Taeniopygia guttata

The Sunda zebra finch is a species of bird in the family Estrildidae. It is found in the Lesser Sundas. For almost two centuries, its closest relative from Australia was generally included in T.guttata as a subspecies; since the 2020s it is generally considered a separate species Taeniopygia castanotis.

from $1.99

Red-cheeked cordon-bleuLeast concern

Red-cheeked cordon-bleu

Uraeginthus bengalus

The red-cheeked cordon-bleu or red-cheeked cordonbleu is a small passerine bird in the family Estrildidae. This estrildid finch is a resident breeding bird in drier regions of tropical Sub-Saharan Africa. Red-cheeked cordon-bleu has an estimated global extent of occurrence of 7,700,000 km2.

from $1.99