Cotingidae

Species in the family Cotingidae. 66 species

Order: Passeriformes

Scaled FruiteaterLeast concern

Scaled Fruiteater

Ampelioides tschudii

The scaled fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae. It is the only member of the genus Ampelioides. This bird is found in Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela, where its natural habitat is the high elevation tropical forests of the Andes mountains. The scaled fruiteater is a chunky, short-tailed, flat-headed bird measuring 19–20 cm (7.5–7.9 in) in length.

from $1.99

Red-crested CotingaLeast concern

Red-crested Cotinga

Ampelion rubrocristatus

The red-crested cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Chestnut-crested CotingaLeast concern

Chestnut-crested Cotinga

Ampelion rufaxilla

The chestnut-crested cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Bolivia, Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Kinglet CalypturaCritically endangered

Kinglet Calyptura

Calyptura cristata

The kinglet calyptura is a small Critically Endangered passerine bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is endemic to southeastern Brazil.

from $1.99

Yellow-billed CotingaNear threatened

Yellow-billed Cotinga

Carpodectes antoniae

The yellow-billed cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in the Pacific lowlands of Costa Rica and Panama. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forest, subtropical or tropical mangrove forest, and subtropical or tropical moist shrubland. It is threatened by habitat destruction.

from $1.99

Black-tipped CotingaLeast concern

Black-tipped Cotinga

Carpodectes hopkei

The black-tipped cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Colombia, Ecuador, and Panama.

from $1.99

Snowy CotingaLeast concern

Snowy Cotinga

Carpodectes nitidus

The snowy cotinga is a medium-sized species of passerine bird in the family Cotingidae. It is found in Costa Rica, Honduras, Nicaragua, and Panama.

from $1.99

Hooded BerryeaterLeast concern

Hooded Berryeater

Carpornis cucullata

The hooded berryeater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Black-headed BerryeaterNear threatened

Black-headed Berryeater

Carpornis melanocephala

The black-headed berryeater is a Near Threatened species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Bare-necked UmbrellabirdEndangered

Bare-necked Umbrellabird

Cephalopterus glabricollis

The bare-necked umbrellabird is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in the Talamancan montane forests of Costa Rica and Panama. Bare-necked umbrellabirds live only in forests and their diet consists mainly of fruits.

from $1.99

Amazonian umbrellabirdLeast concern

Amazonian umbrellabird

Cephalopterus ornatus

The Amazonian umbrellabird is a species of bird in the family Cotingidae native to the Amazon basin with a separate population on the eastern slopes of the Andes. The male bird is entirely black, with a black crest and inflatable wattle on the throat, and at 48 to 55 cm, may be the largest passerine bird in South America. The female is slightly smaller.

from $1.99

Long-wattled UmbrellabirdVulnerable

Long-wattled Umbrellabird

Cephalopterus penduliger

The long-wattled umbrellabird is an umbrellabird in the Cotingidae family. Its Spanish names include pájaro bolsón, pájaro toro, dungali, and vaca del monte. The long-wattled umbrellabird is considered rare and it resides in humid to wet premontane and cloud forest. They are often found on the Pacific slopes of southwest Colombia and western Ecuador, but occasionally are found at lower altitudes.

from $1.99

Black-faced CotingaLeast concern

Black-faced Cotinga

Conioptilon mcilhennyi

The black-faced cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Bolivia, Brazil, and Peru.

from $1.99

Lovely CotingaLeast concern

Lovely Cotinga

Cotinga amabilis

The lovely cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Mexico and every Central American country except El Salvador.

from $1.99

Spangled CotingaLeast concern

Spangled Cotinga

Cotinga cayana

The spangled cotinga is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in the canopy of the Amazon rainforest in South America.

from $1.99

Purple-breasted CotingaLeast concern

Purple-breasted Cotinga

Cotinga cotinga

The purple-breasted cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Brazil, Colombia, French Guiana, Guyana, Peru, Suriname, and Venezuela.

from $1.99

Banded CotingaCritically endangered

Banded Cotinga

Cotinga maculata

The banded cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to southeastern Brazil.

from $1.99

Plum-throated CotingaLeast concern

Plum-throated Cotinga

Cotinga maynana

The plum-throated cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Blue CotingaLeast concern

Blue Cotinga

Cotinga nattererii

The blue cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Colombia, north-west Ecuador, eastern to western Panama and western Venezuela in tropical moist lowland forests and heavily degraded former forest. In relation to range and population size this species is not considered to be vulnerable.

from $1.99

Turquoise CotingaVulnerable

Turquoise Cotinga

Cotinga ridgwayi

The turquoise cotinga or Ridgway's cotinga is a Vulnerable species of bird in the family Cotingidae. It is found in Costa Rica and Panama.

from $1.99

Chestnut-bellied CotingaNear threatened

Chestnut-bellied Cotinga

Doliornis remseni

The chestnut-bellied cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Colombia and Ecuador.

from $1.99

Bay-vented CotingaNear threatened

Bay-vented Cotinga

Doliornis sclateri

The bay-vented cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to Peru.

from $1.99

Bare-necked FruitcrowLeast concern

Bare-necked Fruitcrow

Gymnoderus foetidus

The bare-necked fruitcrow is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in every mainland South American country except Argentina, Chile, Uruguay, and Paraguay.

from $1.99

Crimson FruitcrowLeast concern

Crimson Fruitcrow

Haematoderus militaris

The crimson fruitcrow is a species of bird in the large family Cotingidae, not a crow. The only member of the genus Haematoderus, it is found in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, and Venezuela. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forests. Because of its large range and population density this species is not classified as vulnerable.

from $1.99

Black-and-gold CotingaLeast concern

Black-and-gold Cotinga

Lipaugus ater

The black-and-gold cotinga is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Dusky PihaLeast concern

Dusky Piha

Lipaugus fuscocinereus

The dusky piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Cinnamon-vented PihaLeast concern

Cinnamon-vented Piha

Lipaugus lanioides

The cinnamon-vented piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Rose-collared PihaLeast concern

Rose-collared Piha

Lipaugus streptophorus

The rose-collared piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Brazil, Guyana, and Venezuela.

from $1.99

Rufous PihaLeast concern

Rufous Piha

Lipaugus unirufus

The rufous piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. Its range extends from southern Mexico throughout Central America and the Chocó-Magdalena region.

from $1.99

Scimitar-winged PihaVulnerable

Scimitar-winged Piha

Lipaugus uropygialis

The scimitar-winged piha is a Vulnerable species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Bolivia and Peru.

from $1.99

Screaming PihaLeast concern

Screaming Piha

Lipaugus vociferans

The screaming piha is a species of passerine bird in the lesser-known family Cotingidae, the cotingas. It is found in every mainland South American country except for these four countries: Argentina, Chile, Paraguay, and Uruguay.

from $1.99

Chestnut-capped PihaCritically endangered

Chestnut-capped Piha

Lipaugus weberi

The chestnut-capped piha is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to a small portion of Colombia's central Andes in the department of Antioquia. The chestnut-capped piha resides only in a narrow band of humid premontane cloud forest. It is a dark grey passerine with a notable chestnut crown on the upper nape and pale cinnamon-colored undertail coverts.

from $1.99

CapuchinbirdLeast concern

Capuchinbird

Perissocephalus tricolor

The capuchinbird or calfbird is a large passerine bird of the family Cotingidae. It is monotypic within the genus Perissocephalus. It is found in humid forests in north-eastern South America, almost entirely north of the Amazon River and east of Rio Negro.

from $1.99

Apolo cotingaEndangered

Apolo cotinga

Phibalura boliviana

The Apolo cotinga or palkachupa cotinga is a passerine bird in the family Cotingidae. It is endemic to Bolivia.

from $1.99

Swallow-tailed CotingaLeast concern

Swallow-tailed Cotinga

Phibalura flavirostris

The swallow-tailed cotinga is a species of passerine bird in the family Cotingidae. It is found in Argentina, Brazil, and Paraguay.

from $1.99

Guianan Red CotingaLeast concern

Guianan Red Cotinga

Phoenicircus carnifex

The Guianan red cotinga is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, and Venezuela.

from $1.99

Black-necked Red CotingaLeast concern

Black-necked Red Cotinga

Phoenicircus nigricollis

The black-necked red cotinga is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Brazil, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Peruvian PlantcutterVulnerable

Peruvian Plantcutter

Phytotoma raimondii

The Peruvian plantcutter is an Vulnerable species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Peru.

from $1.99

Rufous-tailed PlantcutterLeast concern

Rufous-tailed Plantcutter

Phytotoma rara

The rufous-tailed plantcutter, sometimes called the Chilean plantcutter, is a passerine bird of southern South America, now placed in the cotinga family. It is a medium-sized bird about 19 centimetres (7.5 in) long with a long black tail with a red base. Males have greyish-brown upper parts, a chestnut crown and breast, and dark facial markings.

from $1.99

White-tipped PlantcutterLeast concern

White-tipped Plantcutter

Phytotoma rutila

The white-tipped plantcutter is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Argentina, Bolivia, Paraguay, Uruguay, and as a vagrant to Brazil and Chile.

from $1.99

Barred FruiteaterLeast concern

Barred Fruiteater

Pipreola arcuata

The barred fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Golden-breasted FruiteaterLeast concern

Golden-breasted Fruiteater

Pipreola aureopectus

The golden-breasted fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia and Venezuela.

from $1.99

Fiery-throated FruiteaterLeast concern

Fiery-throated Fruiteater

Pipreola chlorolepidota

The fiery-throated fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru where its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical moist montane forests. It is becoming rare due to habitat destruction of its rainforest habitat.

from $1.99

Handsome fruiteaterLeast concern

Handsome fruiteater

Pipreola formosa

The handsome fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Venezuela.

from $1.99

Scarlet-breasted FruiteaterLeast concern

Scarlet-breasted Fruiteater

Pipreola frontalis

The scarlet-breasted fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in Bolivia, Ecuador, and Peru where its natural habitat is subtropical and tropical moist montane forests. Two subspecies are recognised though some researchers consider these should be regarded as distinct species. It is a plump green bird with a black head, the males having red throats and the females yellow.

from $1.99

Band-tailed FruiteaterLeast concern

Band-tailed Fruiteater

Pipreola intermedia

The band-tailed fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Bolivia and Peru.

from $1.99

Orange-breasted FruiteaterLeast concern

Orange-breasted Fruiteater

Pipreola jucunda

The orange-breasted fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae native to Colombia and Ecuador. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forests. It is a plump green bird about 18 centimetres (7 in) long. Males have a glossy black head and bib, an orange throat and yellow belly. Females lack the dark head and have green upper parts and green and yellow streaked underparts.

from $1.99

Black-chested FruiteaterLeast concern

Black-chested Fruiteater

Pipreola lubomirskii

The black-chested fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae found in Colombia, Ecuador, and Peru, mostly on the eastern side of the Andes. Its natural habitat is subtropical and tropical moist montane forests and the IUCN lists its status as being of "least concern".

from $1.99

Masked FruiteaterLeast concern

Masked Fruiteater

Pipreola pulchra

The masked fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae endemic to Peru. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forests on the eastern flanks of the Andes. Considering the bird's population size and its wide range, this species is classified by the IUCN as being of least concern.

from $1.99

Green-and-black fruiteaterLeast concern

Green-and-black fruiteater

Pipreola riefferii

The green-and-black fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.

from $1.99

Red-banded FruiteaterLeast concern

Red-banded Fruiteater

Pipreola whitelyi

The red-banded fruiteater is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Brazil, Guyana, and Venezuela.

from $1.99

Wing-barred PipritesLeast concern

Wing-barred Piprites

Piprites chloris

The wing-barred piprites is a species of bird in subfamily Pipritinae of family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in every mainland South American country except Chile and Uruguay.

from $1.99

Grey-headed PipritesLeast concern

Grey-headed Piprites

Piprites griseiceps

The grey-headed piprites is a species of bird in subfamily Pipritinae of family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama. Prior to genetic studies in 2009, it was placed in the family Pipritinae with the manakins.

from $1.99

Black-capped PipritesNear threatened

Black-capped Piprites

Piprites pileata

The black-capped piprites, also known as the black-capped manakin, bailarín castaño, or piprites capirotado, is a species of suboscine passerine. It has been placed in the genus Piprites, part of the Tyrannidae family. Previously, the species was included in the family Pipridae, but was reclassified following genetic studies.

from $1.99

Purple-throated CotingaLeast concern

Purple-throated Cotinga

Porphyrolaema porphyrolaema

The purple-throated cotinga is a species of bird in the cotinga family, Cotingidae. It is found in the western Amazon rainforest of South America; its range extends from southern Colombia south through eastern Ecuador and Peru and east through extreme northwestern Bolivia and into western Amazonian Brazil. It lives in the canopy or along the borders of humid forest throughout its range.

from $1.99

White BellbirdLeast concern

White Bellbird

Procnias albus

The white bellbird is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, Venezuela, and as a vagrant to Trinidad.

from $1.99

Bearded BellbirdLeast concern

Bearded Bellbird

Procnias averano

The bearded bellbird, also known as the campanero or anvil-bird, is a passerine bird which occurs in northern South America. The male is about 28 cm (11 in) long with white plumage apart from a brown head and black wings. At his throat hang several black, unfeathered wattles. The female is a little smaller with olive-green head and upper parts, yellow underparts streaked with green and a yellow vent area.

from $1.99

Bare-throated BellbirdNear threatened

Bare-throated Bellbird

Procnias nudicollis

The bare-throated bellbird is a species of bird in the family Cotingidae. It is found in moist subtropical and tropical forests in Argentina, Brazil, and Paraguay. The male has white plumage and bristly bluish-black bare skin around its eye, beak and throat. The female is more drab, being olive-brown above with streaked yellow underparts.

from $1.99

Three-wattled BellbirdVulnerable

Three-wattled Bellbird

Procnias tricarunculatus

The three-wattled bellbird is a Central American migratory bird of the cotinga family. The sexes are very dissimilar in appearance. The male has a white head and throat and the remaining plumage is chestnut brown. From the base of his beak dangle three long, slender, black wattles that he uses in display. The female has olive plumage with yellowish streaked underparts and a yellow vent area.

from $1.99

Red-ruffed FruitcrowLeast concern

Red-ruffed Fruitcrow

Pyroderus scutatus

The red-ruffed fruitcrow is a species of bird in the monotypic genus Pyroderus. It belongs to the family Cotingidae, and is one of the largest passerines in South America. Its common names in Spanish include yacutoro, toropisco montañero, sangretoro, pájaro torero, and cuervo-frutero de garganta roja. This species was first named Coracias scutata by Shaw in 1792, but was later changed to the current scientific name.

from $1.99

Purple-throated FruitcrowLeast concern

Purple-throated Fruitcrow

Querula purpurata

The purple-throated fruitcrow is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Costa Rica, Panama, Nicaragua, and in every mainland South American country except Argentina, Chile, Paraguay, and Uruguay.

from $1.99

Andean Cock-of-the-rockLeast concern

Andean Cock-of-the-rock

Rupicola peruvianus

The Andean cock-of-the-rock, also known as tunki (Quechua), is a large passerine bird of the cotinga family native to Andean cloud forests in South America. It is the national bird of Peru. It has four subspecies and its closest relative is the Guianan cock-of-the-rock.

from $1.99

Guianan Cock-of-the-rockLeast concern

Guianan Cock-of-the-rock

Rupicola rupicola

The Guianan cock-of-the-rock is a species of cotinga, a passerine bird from South America. It is about 30 cm (12 in) in length and weighs about 200 to 220 g. It is found in tropical rainforests, near its preferred habitat of rocky outcrops. The female's plumage is brownish/dark smokey grey in colour, and generally less noticeable than the males because of their nesting work in rocky areas.

from $1.99

Olivaceous PihaLeast concern

Olivaceous Piha

Snowornis cryptolophus

The olivaceous piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Grey-tailed PihaLeast concern

Grey-tailed Piha

Snowornis subalaris

The grey-tailed piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia, Ecuador and Peru.

from $1.99

Grey-winged CotingaNot evaluated

Grey-winged Cotinga

Tijuca condita

The grey-winged cotinga is a Vulnerable species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to Brazil.

from $1.99