Grey

Birds whose plumage is predominantly grey. 116 species

Grey-headed ChachalacaLeast concern

Grey-headed Chachalaca

Ortalis cinereiceps

The grey-headed chachalaca is a member of an ancient group of birds in the family Cracidae, which includes chachalacas, guans, and curassows. It is found from Honduras to Colombia.

from $1.99

ShoebillVulnerable

Shoebill

Balaeniceps rex

The shoebill, also known as the whale-headed stork, whalebill, and shoe-billed stork, is a large long-legged wading bird. It is named for its enormous, shoe-shaped bill. It has a somewhat stork-like overall form and was previously classified as a stork in the order Ciconiiformes, but genetic evidence has now placed it along with pelicans, herons, and its closest relative, the hamerkop, all in the order Pelecaniformes.

from $1.99

Grey Crowned CraneEndangered

Grey Crowned Crane

Balearica regulorum

The grey crowned crane or gray crowned crane is a large crane species native to Sub-Saharan Africa. It occurs mainly in dry savannah, although it nests in somewhat wetter habitats, and can also be found in marshes, cultivated lands and grassy flatlands near rivers and lakes. Its body plumage is mainly grey and it has white cheeks, a red throat patch, and a stiff golden crown.

from $1.99

Gang-gang CockatooVulnerable

Gang-gang Cockatoo

Callocephalon fimbriatum

The gang-gang cockatoo is a parrot found in the cooler and wetter forests and woodlands of Australia, particularly alpine bushland. It is the only species placed in the genus Callocephalon. Mostly mild grey in colour with some lighter scalloping, the male has a red head and crest, while the female has a small fluffy grey crest. It ranges throughout south-eastern Australia.

from $1.99

CockatielLeast concern

Cockatiel

Nymphicus hollandicus

The cockatiel, also known as the weero/weiro or quarrion, is a species of small- to medium-sized parrot belonging to the cockatoo family (Cacatuidae), of which it is the smallest member. Native to Australia, it is the sole member of the genus Nymphicus.

from $1.99

Java sparrowEndangered

Java sparrow

Padda oryzivora

The Java sparrow, also known as the Java finch, Java rice sparrow or Java rice bird, is a small passerine bird. This species in the family Estrildidae is a resident breeding bird in Java, Bali, and Bawean in Indonesia. It is a popular cage bird, and has been introduced into many other countries.

from $1.99

Red-crested CardinalLeast concern

Red-crested Cardinal

Paroaria coronata

The red-crested cardinal is a passerine bird in the tanager family Thraupidae. Notwithstanding its similar name, this bird is not closely related to the true cardinal family Cardinalidae. It is sometimes known as the Brazilian cardinal.

from $1.99

Grey ParrotEndangered

Grey Parrot

Psittacus erithacus

The grey parrot, also known as the Congo grey parrot, is an African parrot in the family Psittacidae. Psittacus erithacus was previously also known as the African grey parrot until the Timneh parrot, previously treated as a subspecies, was elevated to a full species. The grey parrot is known for its intelligence, being considered one of the smartest bird species and is regarded for its speaking abilities.

from $1.99

Sunda zebra finchLeast concern

Sunda zebra finch

Taeniopygia guttata

The Sunda zebra finch is a species of bird in the family Estrildidae. It is found in the Lesser Sundas. For almost two centuries, its closest relative from Australia was generally included in T.guttata as a subspecies; since the 2020s it is generally considered a separate species Taeniopygia castanotis.

from $1.99

Grey-hooded sunbirdLeast concern

Grey-hooded sunbird

Aethopyga primigenia

The grey-hooded sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is endemic to the Philippines found only in the moist montane forests of Mindanao. It is one of the three montane Mindanao endemic sunbirds along with the Lina's sunbird and the Apo sunbird.

from $1.99

Grey-breasted Mountain ToucanNear threatened

Grey-breasted Mountain Toucan

Andigena hypoglauca

The grey-breasted mountain toucan is a least-concern species of bird in the toucan family, Ramphastidae. It is found in South American countries such as Colombia, Ecuador and Peru.

from $1.99

Demoiselle craneLeast concern

Demoiselle crane

Anthropoides virgo

The demoiselle crane is a species of crane found in central Eurosiberia, ranging from the Black Sea to Mongolia and Northeast China. There is also a small breeding population in Turkey. These cranes are migratory birds. Birds from western Eurasia will spend the winter in Africa while the birds from Asia, Mongolia and China will spend the winter in the Indian subcontinent.

from $1.99

Sarus craneNot evaluated

Sarus crane

Antigone antigone

The sarus crane is a large nonmigratory crane found in parts of the Indian subcontinent, Southeast Asia, and northern Australia. The tallest of the flying birds, standing at a height of up to 1.8 m, they are a conspicuous species of open wetlands in South Asia, seasonally flooded Dipterocarpus forests in Southeast Asia, and Eucalyptus-dominated woodlands and grasslands in Australia.

from $1.99

Pale SpiderhunterLeast concern

Pale Spiderhunter

Arachnothera dilutior

The pale spiderhunter is a species of bird in the family Nectariniidae. It is endemic to the island of Palawan in the Philippines. Along with the orange-tufted spiderhunter, it was originally considered a subspecies of the little spiderhunter. It is predominantly grayish in color, with olive-green wings, a pale yellow belly and a bold yellow eyering.

from $1.99

Wattled CraneVulnerable

Wattled Crane

Bugeranus carunculatus

The wattled crane is a large, threatened species of crane found in wetlands and grasslands of eastern and southern Africa, ranging from Ethiopia to South Africa. Some authorities consider it the sole member of the genus Bugeranus.

from $1.99

Swee waxbillLeast concern

Swee waxbill

Coccopygia melanotis

The swee waxbill, is a common species of estrildid finch native to Southern Africa.

from $1.99

Grey Go-away-birdLeast concern

Grey Go-away-bird

Corythaixoides concolor

The grey go-away-bird, also known as grey lourie, grey loerie, or kwêvoël, is a bold and common turaco of the southern Afrotropics. They are present in arid to moist, open woodlands and thorn savanna, especially near surface water. They regularly form groups and parties that forage in tree tops, or dust bathe on the ground.

from $1.99

Western Plantain-eaterLeast concern

Western Plantain-eater

Crinifer piscator

The western plantain-eater, also known as the grey plantain-eater or western grey plantain-eater, is a large member of the turaco family, a group of large arboreal passerine-like birds restricted to Africa.

from $1.99

Eastern Plantain-eaterLeast concern

Eastern Plantain-eater

Crinifer zonurus

The eastern plantain-eater also known as the eastern grey plantain-eater, is a large member of the turaco family, a group of large arboreal near-passerine birds restricted to Africa.

from $1.99

Dusky crimsonwingLeast concern

Dusky crimsonwing

Cryptospiza jacksoni

The dusky crimsonwing is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 78,000 km2.

from $1.99

Red-faced crimsonwingLeast concern

Red-faced crimsonwing

Cryptospiza reichenovii

The red-faced crimsonwing is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 390,000 km2.

from $1.99

Abyssinian crimsonwingLeast concern

Abyssinian crimsonwing

Cryptospiza salvadorii

The Abyssinian crimsonwing, also known as the Ethiopian crimsonwing, Salvadori's crimsonwing or crimson-backed forest finch, is a common species of estrildid finch found in eastern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 190,000 km2 (73,000 mi2).

from $1.99

Shelley's crimsonwingEndangered

Shelley's crimsonwing

Cryptospiza shelleyi

Shelley's crimsonwing is a vulnerable species of estrildid finch native to the Albertine Rift montane forests. It has shown population decline over the past few decades, with a current population estimate of 1,000–2,499. This is possibly related to uncontrolled deforestation.

from $1.99

Grey SunbirdNot evaluated

Grey Sunbird

Cyanomitra veroxii

The grey sunbird or mouse-coloured sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is native to shoreline areas of Africa, from Somalia to South Africa.

from $1.99

Indian silverbillLeast concern

Indian silverbill

Euodice malabarica

The Indian silverbill or white-throated munia is a small passerine bird found in the Indian subcontinent and adjoining regions that was formerly considered to include the closely related African silverbill. This estrildid finch is a common resident breeding bird in the drier regions of the Middle East and the Indian subcontinent.

from $1.99

Lavender WaxbillNot evaluated

Lavender Waxbill

Glaucestrilda caerulescens

The lavender waxbill is a common species of estrildid finch native to Central Africa and successfully introduced on Hawaiʻi. It has an estimated global extent of occurrence of 620,000 km2 (240,000 sq mi).

from $1.99

Grey WaxbillNot evaluated

Grey Waxbill

Glaucestrilda perreini

The grey waxbill or black-tailed waxbill is a common species of estrildid finch found in wetter land of Southern Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 670,000 km2 (260,000 sq mi).

from $1.99

Sandhill craneLeast concern

Sandhill crane

Grus canadensis

The sandhill crane is a species of large crane of North America and extreme northeastern Siberia. The common name of this bird refers to its habitat, such as the Platte River, on the edge of Nebraska's Sandhills on the American Great Plains. Sandhill cranes are known to frequent the edges of bodies of water.

from $1.99

Common CraneLeast concern

Common Crane

Grus grus

The common crane, also known as the Eurasian crane, is a bird of the family Gruidae, the cranes. A medium-sized species, it is the only crane commonly found in Europe besides the demoiselle crane and the Siberian crane that only are regular in the far eastern part of the continent.

from $1.99

Hooded CraneVulnerable

Hooded Crane

Grus monacha

The hooded crane is a crane native to East Asia and a frequent migratory bird in Japan.

from $1.99

Black-necked CraneNear threatened

Black-necked Crane

Grus nigricollis

The black-necked crane is a medium-sized crane in Asia that breeds on the Tibetan Plateau and remote parts of India and Bhutan. It is 139 cm (55 in) long with a 235 cm (7.71 ft) wingspan, and it weighs 5.5 kg (12 lb). It is whitish-gray, with a black head, red crown patch, black upper neck and legs, and white patch to the rear of the eye. It has black primaries and secondaries. Both sexes are similar.

from $1.99

BrolgaLeast concern

Brolga

Grus rubicunda

The brolga, formerly known as the native companion, is a bird in the crane family. It has also been given the name Australian crane, a term coined in 1865 by well-known ornithologist John Gould in his Birds of Australia.

from $1.99

Grey-headed KingfisherLeast concern

Grey-headed Kingfisher

Halcyon leucocephala

The grey-headed kingfisher is a species of bird in the kingfisher family, Alcedinidae. It is found across large parts of Africa and southern Arabia, from Mauritania through Senegal and the Gambia, east to Ethiopia, Somalia, Yemen, Oman and Saudi Arabia, and south all the way through to South Africa. It is also found in islands off the African coast such as the Cape Verde islands and Zanzibar.

from $1.99

Hoary pufflegNear threatened

Hoary puffleg

Haplophaedia lugens

The hoary puffleg is a species of hummingbird in the "brilliants", tribe Heliantheini in subfamily Lesbiinae. It is found in Colombia and Ecuador.

from $1.99

Nile Valley SunbirdLeast concern

Nile Valley Sunbird

Hedydipna metallica

The Nile Valley sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in Djibouti, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Rwanda, Oman, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, Libya, and Yemen.

from $1.99

Grey-tailed mountaingemLeast concern

Grey-tailed mountaingem

Lampornis cinereicauda

The white-throated mountaingem or white-throated mountain-gem is a species of hummingbird in tribe Lampornithini of subfamily Trochilinae. It is endemic to the highlands of Costa Rica and Panama.

from $1.99

Dusky PihaLeast concern

Dusky Piha

Lipaugus fuscocinereus

The dusky piha is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Colombia, Ecuador, and Peru.

from $1.99

Chestnut-capped PihaCritically endangered

Chestnut-capped Piha

Lipaugus weberi

The chestnut-capped piha is a species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to a small portion of Colombia's central Andes in the department of Antioquia. The chestnut-capped piha resides only in a narrow band of humid premontane cloud forest. It is a dark grey passerine with a notable chestnut crown on the upper nape and pale cinnamon-colored undertail coverts.

from $1.99

Grey-headed mannikinLeast concern

Grey-headed mannikin

Lonchura caniceps

The grey-headed mannikin or grey-headed munia is a species of estrildid finch, native to the Papuan Peninsula. It has an estimated global extent of occurrence of 50,000 to 100,000 km2. It is found in moist savanna, shrubland & wetlands. The status of the species is evaluated as Least Concern.

from $1.99

Grey-crowned mannikinLeast concern

Grey-crowned mannikin

Lonchura nevermanni

The grey-crowned mannikin, or grey-crowned munia, is a species of estrildid finch of southern New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 to 50,000 km2.

from $1.99

Grey-banded mannikinLeast concern

Grey-banded mannikin

Lonchura vana

The grey-banded mannikin, or grey-banded munia, is a species of estrildid finch known to be found in Anggi Gigi, Tamrau Mountains, and Arfak Mountains in the Vogelkop Peninsula in north-western Papua, Indonesia. This species inhabits mid-mountain wet grassland and marshland. It also can be found on abandoned agricultural plots near human settlements.

from $1.99

African Grey HornbillLeast concern

African Grey Hornbill

Lophoceros nasutus

The African grey hornbill is a member of the hornbill family of mainly tropical near-passerine birds found in the Old World. It is a widespread resident breeder in much of sub-Saharan Africa and the southwest of the Arabian Peninsula.

from $1.99

Grey-headed olivebackLeast concern

Grey-headed oliveback

Nesocharis capistrata

The grey-headed oliveback, also known as the white-cheeked oliveback, is a common species of estrildid finch. It has an estimated global extent of occurrence of 800,000 km2 (310,000 sq mi).

from $1.99

Shelley's olivebackLeast concern

Shelley's oliveback

Nesocharis shelleyi

Shelley's oliveback, also known as the Fernando Po oliveback, is a species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 55,000 km2.

from $1.99

Grey-headed nigritaLeast concern

Grey-headed nigrita

Nigrita canicapillus

The grey-headed nigrita is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 3,700,000 km2.

from $1.99

Indian Grey HornbillLeast concern

Indian Grey Hornbill

Ocyceros birostris

The Indian gray hornbill is a common hornbill found on the Indian subcontinent. It is mostly arboreal and is commonly sighted in pairs. It has grey feathers all over the body with a light grey or dull white belly. The horn is black or dark grey with a casque extending to the point of curvature of the horn.

from $1.99

Sri Lanka Grey HornbillLeast concern

Sri Lanka Grey Hornbill

Ocyceros gingalensis

The Sri Lanka grey hornbill is a bird in the hornbill family and a widespread and common endemic resident breeder in Sri Lanka. Hornbills are a family of tropical near-passerine birds found in the Old World.

from $1.99

Malabar Grey HornbillVulnerable

Malabar Grey Hornbill

Ocyceros griseus

The Malabar gray hornbill is a hornbill endemic to the Western Ghats and associated hills of southern India. They have a large beak but lack the casque that is prominent in some other hornbill species. They are found mainly in dense forest and around rubber, arecanut or coffee plantations. They move around in pairs or small groups, feeding on figs and other forest fruits.

from $1.99

Peruvian PlantcutterVulnerable

Peruvian Plantcutter

Phytotoma raimondii

The Peruvian plantcutter is an Vulnerable species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is endemic to Peru.

from $1.99

White-tipped PlantcutterLeast concern

White-tipped Plantcutter

Phytotoma rutila

The white-tipped plantcutter is a species of bird in the family Cotingidae, the cotingas. It is found in Argentina, Bolivia, Paraguay, Uruguay, and as a vagrant to Brazil and Chile.

from $1.99

Grey-headed PipritesLeast concern

Grey-headed Piprites

Piprites griseiceps

The grey-headed piprites is a species of bird in subfamily Pipritinae of family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama. Prior to genetic studies in 2009, it was placed in the family Pipritinae with the manakins.

from $1.99

Thirioux's Grey ParrotExtinct

Thirioux's Grey Parrot

Psittacula bensoni

The Mascarene grey parakeet, Mauritius grey parrot, or Thirioux's grey parrot, is an extinct species of parrot which was endemic to the Mascarene Islands of Mauritius and Réunion in the western Indian Ocean. It has been classified as a member of the tribe Psittaculini, along with other parrots from the Islands.

from $1.99

Timneh parrotEndangered

Timneh parrot

Psittacus timneh

The Timneh parrot, also known as the Timneh grey parrot or Timneh African grey parrot, is a West African parrot. Formerly classified as a subspecies of the grey parrot Psittacus erithacus timneh, it is now considered a full species Psittacus timneh. In aviculture, it is often referred to by the initials TAG and is commonly kept as a companion parrot.

from $1.99

Grey-breasted ParakeetEndangered

Grey-breasted Parakeet

Pyrrhura griseipectus

The grey-breasted parakeet is an Endangered species of bird in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. Long thought to be endemic to Ceará in northeastern Brazil, it has also been documented in Bahia.

from $1.99

Grey-headed silverbillNot evaluated

Grey-headed silverbill

Spermestes griseicapilla

The grey-headed silverbill, also known as pearl-headed mannikin, is a species of estrildid finch found in eastern Africa, Ethiopia, Kenya, South Sudan, and Tanzania. It has an estimated global extent of occurrence of 400,000 km2 (150,000 sq mi). It was formerly usually placed in the monotypic genus Odontospiza as Odontospiza caniceps and sometimes placed in the genus Lonchura.

from $1.99

Double-barred finchLeast concern

Double-barred finch

Taeniopygia bichenovii

The double-barred finch is an estrildid finch found in dry savannah, tropical (lowland) dry grassland and shrubland habitats in northern and eastern Australia. It is sometimes referred to as Bicheno's finch or as the owl finch, the latter of which owing to the dark ring of feathers around the face. It is the only species placed in the genus Stizoptera .

from $1.99

Australian zebra finchLeast concern

Australian zebra finch

Taeniopygia castanotis

The Australian zebra finch is the most common estrildid finch of Central Australia. It ranges over most of the continent, avoiding only the cool humid south and some areas of the tropical far north. The bird has been introduced to Puerto Rico and Portugal.

from $1.99

Grey-bellied cometEndangered

Grey-bellied comet

Taphrolesbia griseiventris

The grey-bellied comet is a species of hummingbird in the family Trochilidae. It is found only in a few small areas of Peru. Its natural habitats are subtropical or tropical high-altitude shrubland and rural gardens. It is threatened by habitat loss.

from $1.99

Grey-winged CotingaNot evaluated

Grey-winged Cotinga

Tijuca condita

The grey-winged cotinga is a Vulnerable species of bird in the family Cotingidae. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Diamond DoveLeast concern

Diamond Dove

Geopelia cuneata

The diamond dove is a resident bird in Australia. The pigeon predominantly exists in areas near water but which are lightly arid or semi-arid in nature, being Central, West and Northern Australia. They are one of Australia's smallest pigeons along with the peaceful dove. They have been spotted occasionally in Southern Australia in parks and gardens when the centre of Australia is very dry.

from $1.99

Harpy eagleVulnerable

Harpy eagle

Harpia harpyja

The harpy eagle is a large neotropical species of eagle. It is also called the American harpy eagle to distinguish it from the Papuan eagle, which is sometimes known as the New Guinea harpy eagle or Papuan harpy eagle. It is the largest bird of prey throughout its range, and among the largest extant species of eagles in the world. It usually inhabits tropical lowland rainforests in the upper (emergent) canopy layer.

from $1.99

Mountain firetailLeast concern

Mountain firetail

Oreostruthus fuliginosus

The mountain firetail is a common species of estrildid finch found in New Guinea. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000–50,000 km2 (7,700–19,300 sq mi). It is the only species in the genus Oreostruthus.

from $1.99

Common WaxbillLeast concern

Common Waxbill

Estrilda astrild

The common waxbill, also known as the St Helena waxbill, is a small passerine bird belonging to the estrildid finch family. It is native to sub-Saharan Africa but has been introduced to many other regions of the world and now has an estimated global extent of occurrence of 10,000,000 km2. It is popular and easy to keep in captivity.

from $1.99

Pacific ParrotletLeast concern

Pacific Parrotlet

Forpus coelestis

The Pacific parrotlet, also known as Lesson's parrotlet, or the celestial parrotlet, is a species of small parrot in the family Psittacidae.

from $1.99

Grey-headed LovebirdLeast concern

Grey-headed Lovebird

Agapornis canus

The gray-headed lovebird or Madagascar lovebird is a small species of parrot of the lovebird genus. It is a mainly green parrot. The species is sexually dimorphic and only the adult male has grey on its upper body. They are native on the island of Madagascar and are the only lovebird species which are not native on the African continent. They are the smallest of the lovebird species.

from $1.99

Victoria crowned pigeonNear threatened

Victoria crowned pigeon

Goura victoria

The world's largest pigeon, turkey-sized, wearing a lace-like blue crest tipped in white.

from $1.99

Colombian ChachalacaLeast concern

Colombian Chachalaca

Ortalis columbiana

The Colombian chachalaca is a species of bird in the family Cracidae. It is endemic to the forests and woodlands in the inter-Andean valleys in Colombia. Colombian chachalacas are frugivorous and lead an arboreal lifestyle. The large seeds they disperse through defecation support the maintenance of diverse tropical forests.

from $1.99

Superb LyrebirdLeast concern

Superb Lyrebird

Menura novaehollandiae

The superb lyrebird is an Australian passerine songbird, one of two species from the family Menuridae, with the other being the much rarer Albert's lyrebird. One of the world's largest songbirds, the superb lyrebird is renowned for its elaborate tail and courtship displays, and for its excellent mimicry. The species is endemic to Australia and is found in forest in the southeast of the country.

from $1.99

Monk ParakeetLeast concern

Monk Parakeet

Myiopsitta monachus

The monk parakeet, also known as the monk parrot or Quaker parrot, is a species of true parrot in the family Psittacidae. It is a small to medium bright-green parrot with a greyish breast and greenish-yellow abdomen. Its average lifespan is approximately 15 years. It originates from the temperate to subtropical areas of South America.

from $1.99

Timor sparrowVulnerable

Timor sparrow

Padda fuscata

The Timor sparrow, also known as Timor dusky sparrow, is a small passerine bird. The bird inhabits the grasslands and lowlands of the Timor archipelago with its distribution typically sparse. Its diet consists mainly of rice and seeds and is considered a rice pest in Timor-Leste.

from $1.99

Locust finchLeast concern

Locust finch

Paludipasser locustella

The locust finch or locustfinch is a species of waxbill found in south-central and south-eastern Africa. It is the only species in the genus Paludipasser. It is sometimes placed in the genus Ortygospiza.

from $1.99

Whitehead's trogonLeast concern

Whitehead's trogon

Harpactes whiteheadi

Whitehead's trogon is a species of bird in the family Trogonidae. It is endemic to the island of Borneo, where it is an uncommon resident in primary mountain forest. One of Borneo's largest trogons at 29 to 33 cm long, it is sexually dimorphic. The male is crimson on the head, nape, and underparts, with a black throat and grey chest; the rest of his upperparts are cinnamon-coloured.

from $1.99

Senegal ParrotLeast concern

Senegal Parrot

Poicephalus senegalus

The Senegal parrot is a parrot which is a resident breeder across a wide range of west Africa. It makes migrations within west Africa, according to the availability of the fruit, seeds and blossoms which make up its diet. It is considered a farm pest in Africa, often feeding on maize or millet. It is popular in aviculture.

from $1.99

Jameson's antpeckerLeast concern

Jameson's antpecker

Parmoptila jamesoni

Jameson's antpecker is a songbird species found in central Africa. Like all antpeckers, it is tentatively placed in the estrildid finch family (Estrildidae). It has traditionally been included as a subspecies of P. rubrifrons and the common name Jameson's antpecker was sometimes used for both taxa. But today, they are often considered distinct species.

from $1.99

Heracles inexpectatusExtinct

Heracles inexpectatus

Heracles inexpectatus

Heracles inexpectatus is a giant fossil parrot species from New Zealand, assigned to a monotypic genus Heracles, that lived during the early Miocene approximately 16 to 19 million years ago. The species was described from two tibiotarsus fossils discovered in 2008 at Saint Bathans, Otago, New Zealand. It is believed that the species stood up to 90 cm tall and weighed approximately 7 kg (15 lb).

from $1.99

Pictorella mannikinLeast concern

Pictorella mannikin

Heteromunia pectoralis

The pictorella mannikin, pictorella munia, or pictorella finch is small brown and grey finch with a grey bill and distinctive scaly white breast plate which is endemic to northern Australia. It is a seed-eater found in pairs and small flocks in dry savannah and subtropical or tropical dry lowland grassland.

from $1.99

Scaly-naped AmazonLeast concern

Scaly-naped Amazon

Amazona mercenarius

The scaly-naped amazon, also known as the scaly-naped parrot, mercenary amazon, Tschudi's amazon, mountain parrot, or gray-naped amazon is a species of parrot in the family Psittacidae. It is found along the Andes in the northern part of South America. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forest and subtropical or tropical moist montane forest.

from $1.99

Apolo cotingaEndangered

Apolo cotinga

Phibalura boliviana

The Apolo cotinga or palkachupa cotinga is a passerine bird in the family Cotingidae. It is endemic to Bolivia.

from $1.99

Glaucous MacawCritically endangered

Glaucous Macaw

Anodorhynchus glaucus

The glaucous macaw is a critically endangered or possibly extinct species of large, blue and grey South American parrot, a member of a large group of neotropical parrots known as macaws. This macaw is closely related to Lear's macaw and the hyacinth macaw. In Guarani, it is called gua'a hovy after its vocalizations.

from $1.99

Grey-throated SunbirdLeast concern

Grey-throated Sunbird

Anthreptes griseigularis

The grey-throated sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. It is found in a wide range of semi-open wooded habitats in the northern and eastern part of the Philippines. It is often considered a subspecies of the brown-throated sunbird, but the two differ consistently in measurements and plumage, and there is no evidence of intergradation between them.

from $1.99

Blue craneVulnerable

Blue crane

Anthropoides paradiseus

The blue crane, also known as the Stanley crane and the paradise crane, is the national bird of South Africa. The species is listed as Vulnerable by the IUCN.

from $1.99

Swallow-tailed CotingaLeast concern

Swallow-tailed Cotinga

Phibalura flavirostris

The swallow-tailed cotinga is a species of passerine bird in the family Cotingidae. It is found in Argentina, Brazil, and Paraguay.

from $1.99

Chilean FlamingoNear threatened

Chilean Flamingo

Phoenicopterus chilensis

The Chilean flamingo is a species of large flamingo at a height of 110–130 cm (43–51 in) closely related to the American flamingo and the greater flamingo, with which it was previously considered a subspecies before being classified as its own species as a result of their lighter color, smaller size and behavioral differences. The species is listed as Near Threatened on the IUCN Red List.

from $1.99

White-naped craneNot evaluated

White-naped crane

Antigone vipio

The white-naped crane is a bird in the crane family, Gruidae. It breeds in shallow wetlands and wet meadows in northeastern Mongolia, northeastern China, and adjacent areas of southeastern Russia. It is a large bird measuring 112–125 cm (44–49 in) long, about 130 cm (4.3 ft) tall, and weighing about 5.6 kg (12 lb), with pinkish legs, a grey-and-white-striped neck, and a red face patch.

from $1.99

Nicobar ParakeetNear threatened

Nicobar Parakeet

Psittacula caniceps

The Nicobar parakeet, also known as Blyth's parakeet, is a parrot in the genus Psittacula, endemic to the Nicobar Islands of the Indian Ocean. It is one of the largest parakeets, measuring 56 to 60 cm from the top of the head to the tip of the tail and weighing about 224 g.

from $1.99

Dusky-headed ParakeetLeast concern

Dusky-headed Parakeet

Aratinga weddellii

The dusky-headed parakeet, also known as Weddell's conure or dusky-headed conure in aviculture, is a small green Neotropical parrot with dusty grey head found in wooded habitats in the western Amazon basin of South America. Its range extends from southeastern Colombia south through eastern Ecuador, eastern Peru, and southwest Amazonian Brazil, to central Bolivia.

from $1.99

Grey-cheeked ParakeetVulnerable

Grey-cheeked Parakeet

Brotogeris pyrrhoptera

The grey-cheeked parakeet, less commonly known as fire-winged parakeet, is a vulnerable species of bird. It is in the subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots, and is found in Ecuador and Peru.

from $1.99

Rufous-tailed PlantcutterLeast concern

Rufous-tailed Plantcutter

Phytotoma rara

The rufous-tailed plantcutter, sometimes called the Chilean plantcutter, is a passerine bird of southern South America, now placed in the cotinga family. It is a medium-sized bird about 19 centimetres (7.5 in) long with a long black tail with a red base. Males have greyish-brown upper parts, a chestnut crown and breast, and dark facial markings.

from $1.99

Dusky SunbirdLeast concern

Dusky Sunbird

Cinnyris fuscus

The dusky sunbird is a species of bird in the family Nectariniidae. This relatively dull sunbird is found in arid savanna, thickets and shrubland in Angola, Botswana, Namibia, and South Africa.

from $1.99

Angola waxbillLeast concern

Angola waxbill

Coccopygia bocagei

The Angola waxbill is a species of estrildid finch endemic to western Angola. Some taxonomists consider it to be conspecific with the swee waxbill of the south and east of South Africa; it differs from this in the yellowish belly and undertail coverts, rather than grey as in the swee waxbill.

from $1.99

Plum-headed ParakeetLeast concern

Plum-headed Parakeet

Psittacula cyanocephala

The plum-headed parakeet is a species of parakeet in the family Psittacidae. It is endemic to the Indian subcontinent and was once thought to be conspecific with the blossom-headed parakeet before being elevated to a full species. Plum-headed parakeets are found in flocks, the males having a pinkish purple head and the females, a grey head.

from $1.99

Yellow-bellied waxbillLeast concern

Yellow-bellied waxbill

Coccopygia quartinia

The yellow-bellied waxbill is a species of estrildid finch native to East Africa. The bird is now named yellow-bellied swee.

from $1.99

Seychelles black parrotVulnerable

Seychelles black parrot

Coracopsis barklyi

The Seychelles black parrot, Praslin parrot or kato nwar is a sombre-coloured, medium-sized parrot endemic to the Seychelles. Historically, it has been treated as a subspecies of the lesser vasa parrot, although it shows morphological, ecological and behavioural differences.

from $1.99

Greater Vasa ParrotLeast concern

Greater Vasa Parrot

Coracopsis vasa

The greater vasa parrot is one of two species of vasa parrot, the other being the lesser vasa parrot. The greater vasa parrot can be found throughout Madagascar and the Comoros.

from $1.99

Great Blue TuracoLeast concern

Great Blue Turaco

Corythaeola cristata

The great blue turaco is a bird species of the family Musophagidae. At 70–76 cm (28–30 in) in length, it is the largest species of turaco. It has predominantly grey-blue plumage with an upright blue-black crest around 10 cm (3.9 in) high. The male and female have similar plumage. It is widespread throughout the African tropical rainforest.

from $1.99

White-throated piping guanNear threatened

White-throated piping guan

Pipile grayi

The white-throated piping guan is a near threatened species of bird in subfamily Penelopinae of family Cracidae, the guans, chachalacas, and curassows. It is found in Bolivia, Brazil, Paraguay, and Peru.

from $1.99

White-bellied go-away-birdNot evaluated

White-bellied go-away-bird

Corythaixoides leucogaster

The white-bellied go-away-bird is a bird of eastern Africa in the family Musophagidae, commonly known as turacos.

from $1.99

Bare-faced CurassowVulnerable

Bare-faced Curassow

Crax fasciolata

The bare-faced curassow is a species of bird in the family Cracidae, the chachalacas, guans, curassows, etc. It is found in Brazil, Paraguay, and eastern Bolivia, and extreme northeast Argentina, in the cerrado, pantanal, and the southeastern region of the Amazon basin. Its natural habitats are subtropical or tropical dry forest and subtropical or tropical moist lowland forest.

from $1.99

Belted KingfisherLeast concern

Belted Kingfisher

Megaceryle alcyon

The belted kingfisher is a large, conspicuous water kingfisher, native to North America.

from $1.99

Crested KingfisherLeast concern

Crested Kingfisher

Megaceryle lugubris

The crested kingfisher is a very large kingfisher that is native to parts of southern Asia. It is part of the kingfisher genus Megaceryle with three other species: the giant kingfisher, the ringed kingfisher, and the belted kingfisher with which it forms a species complex.

from $1.99

Giant kingfisherLeast concern

Giant kingfisher

Megaceryle maxima

The giant kingfisher is the largest kingfisher in Africa, where it is a resident breeding bird over most of the continent south of the Sahara Desert, other than the arid southwest.

from $1.99

Ringed KingfisherLeast concern

Ringed Kingfisher

Megaceryle torquata

The ringed kingfisher is a large, conspicuous, and noisy kingfisher bird commonly found along the lower Rio Grande Valley in southeasternmost Texas in the United States through Central America to Tierra del Fuego in South America.

from $1.99

Lesser MelampittaLeast concern

Lesser Melampitta

Melampitta lugubris

The lesser melampitta is a medium-sized enigmatic terrestrial songbird of mountain forests of New Guinea. It is the only species in the genus Melampitta. It is now classified in the family Melampittidae, but in some other sources it is variously considered close to or in the Orthonychidae (logrunners), Paradisaeidae, Corcoracidae, Cnemophilidae (satinbirds) or Monarchidae.

from $1.99

GalahLeast concern

Galah

Eolophus roseicapilla

The galah, less commonly known as the pink and grey cockatoo, galah cockatoo, or rose-breasted cockatoo, is an Australian species of cockatoo and the only member of the genus Eolophus. The galah is adapted to a wide variety of modified and unmodified habitats and is one of Australia's most abundant and widespread bird species. The species is endemic to mainland Australia.

from $1.99

Wing-barred PipritesLeast concern

Wing-barred Piprites

Piprites chloris

The wing-barred piprites is a species of bird in subfamily Pipritinae of family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in every mainland South American country except Chile and Uruguay.

from $1.99

Arabian WaxbillLeast concern

Arabian Waxbill

Estrilda rufibarba

The Arabian waxbill is a highly sociable species of estrildid finch native to Yemen and south-western Saudi Arabia. It has an estimated global extent of occurrence of 20,000 – 50,000 km2.

from $1.99

African silverbillLeast concern

African silverbill

Euodice cantans

The African silverbill is a small passerine bird formerly considered conspecific with the Asian species Indian silverbill,. This estrildid finch is a common resident breeding bird in dry savanna habitat, south of the Sahara Desert. This species has also been introduced to other countries such as Portugal, Qatar and United States.

from $1.99

Grey-headed ParakeetNear threatened

Grey-headed Parakeet

Psittacula finschii

The grey-headed parakeet is closely related to the slaty-headed parakeet which together form a super-species. It is found in Southeast Asia from north-eastern India to Vietnam.

from $1.99

Dusky twinspotLeast concern

Dusky twinspot

Euschistospiza cinereovinacea

The dusky twinspot is a species of estrildid finch found in Sub-Saharan Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 130,000 km2.

from $1.99

Dybowski's twinspotLeast concern

Dybowski's twinspot

Euschistospiza dybowskii

Dybowski's twinspot is a common species of estrildid finch found in Africa. It has an estimated global extent of occurrence of 450,000 km2.

from $1.99

Long-tailed finchLeast concern

Long-tailed finch

Poephila acuticauda

The long-tailed finch is a common species of estrildid finch found in northern Australia, from the Kimberley region to the Gulf of Carpentaria. It is a predominantly fawn-coloured bird with a pale grey head and prominent black bib and eyes. It inhabits dry savannah habitats in Australia and adapts readily to aviculture. It is known as the Hex finch in the United Kingdom, and Heck's finch in other parts of the world.

from $1.99

Red-bellied ParrotLeast concern

Red-bellied Parrot

Poicephalus rufiventris

The red-bellied parrot is a small African parrot about 23 cm (9 in) long of the genus Poicephalus. The genus Poicephalus has the greatest quantity of species and is widely spread in Africa. It is a mostly greenish and grey parrot. Males have a bright orange belly and females have a greenish belly.

from $1.99

Cinderella WaxbillNot evaluated

Cinderella Waxbill

Glaucestrilda thomensis

The Cinderella waxbill is a near-threatened species of estrildid finch found in drier regions of southwestern Angola around the Namibe Province, north and east to the southwest of the Huíla Province and north to Fazenda do Cuito in Huambo, and also in the extreme northwestern part of Namibia. It has an estimated global distribution of 95,700 km2 (36,900 sq mi).

from $1.99

Grey-hooded ParakeetLeast concern

Grey-hooded Parakeet

Psilopsiagon aymara

The grey-hooded parakeet, also known as the Aymara parakeet or Sierra parakeet, is a species of parrot in the family Psittacidae. It is found in northwestern Argentina and Bolivia. Its natural habitat is subtropical or tropical high-altitude shrubland.

from $1.99

Pearly ParakeetVulnerable

Pearly Parakeet

Pyrrhura lepida

The pearly parakeet, known as the pearly conure in aviculture, is a Vulnerable species in subfamily Arinae of the family Psittacidae, the African and New World parrots. It is endemic to Brazil.

from $1.99

Bourke's ParrotLeast concern

Bourke's Parrot

Neopsephotus bourkii

Bourke's parrot, also known as the blue-vented parrot, sundown parrot, pink-bellied parrot, Bourke's parakeet, Bourke or "Bourkie", is a small parrot found in Australia and the only species in its genus, Neopsephotus. It is approximately 19 cm long and weighs around 45 grams. It is named after General Sir Richard Bourke, Governor of New South Wales from 1831 to 1837.

from $1.99

Classified by dominant adult plumage colour, as a visual guide.